Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Popękane ciasteczka wyglądają obłędnie. Polecam przepis dla fanów czekolady. W tym roku rozdam je na prezenty

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Do obtoczenia popękanych ciasteczek czekoladowych używa się cukru pudru.
Do obtoczenia popękanych ciasteczek czekoladowych używa się cukru pudru. Getty Images/Irina Taskova/zdjęcie ilustracyjne
Domowe popękane ciasteczka czekoladowe to wypiek, który zrobisz z łatwo dostępnych składników. Poradzą sobie z nim nawet kuchenni nowicjusze, choć warto dobrze schłodzić kleisty ciasto. Charakterystyczny wzorek robię, obtaczając porcje ciasta w cukrze pudrze. Po upieczeniu ciasta zyskują pożądane pęknięcia. Poznaj sprawdzony przepis na popękane ciastka.

W skrócie

W ramach smacznego prezentu warto zrobić własnoręczne przetwory lub domowe słodkości. W pudełku można umieścić ciastka owsiane, pierniczki na choinkę, ciastka z dżemem lub popękane ciastka czekoladowe. W tym roku przygotowuję je w ramach drobnych upominków, które można wysłać pocztą lub wręczyć osobiście na spotkaniach wigilijnych w szkole, lub pracy. Te ciastka cieszą się szczególną popularnością poprzez kontrastującą barwę ciemnego ciasta z białą powierzchnią powstałą pod wpływem wyrastania wypieku. Proszek do pieczenia rozpiera sztywną „panierkę” z cukru pudru, tworząc charakterystyczne szczeliny. Poznaj przepis na proste popękane ciastka czekoladowe na deser.

Popękane ciastka czekoladowe – sprawdzony przepis na święta

Liczba porcji: na 20 ciastek.
Czas przygotowania: 20 minut + 4 godziny chłodzenia w lodówce + 10 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 100 g ciemnego kakao,
  • 300 g cukru kryształu,
  • 8 g proszku do pieczenia,
  • 120 ml oleju rzepakowego,
  • 4 jajka,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 10 ml ekstraktu waniliowego,
  • Do obtoczenia: 120 g cukru pudru.

Jak zrobić popękane ciastka czekoladowe?

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszałam cukier, kakao, olej i ubijałam przy pomocy miksera na średnich obrotach.
  2. Następnie dodawałam powoli po jednym jajku do masy i wlałam ekstrakt waniliowy.
  3. Następnie przesiałam mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dodałam szczyptę soli. Powoli wsypywałam do mieszanki z kakao i olejem na niskich obrotach miksera.
  4. Na misce z ciastem rozłożyłam folię spożywczą i wstawiłam ciasto do lodówki na minimum 4 godziny. Najlepiej zrobić to na całą noc.
  5. Po tym czasie wyjęłam ciasto z lodówki i rozgrzałam piekarnik do 175° Celsjusza.
  6. Blaszki wyłożyłam papierem do pieczenia, a cukier puder wsypałam do półmiska.
  7. Przy pomocy gałki do lodów brałam porcje ciasta, formowałam je w kulki i obtaczałam w cukrze pudrze. Kładłam na blaszce z papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając.
  8. Popękane ciastka czekoladowe piekłam przez 10 minut, aż słodkości były wyrośnięte i suche na brzegach.
  9. Ciastka zostawiłam do całkowitego wystudzenia na metalowej kratce.

Dlaczego ciastka nie pękają?

Głównym powodem, dlaczego na ciastkach nie tworzą się upragnione pęknięcia, jest niewystarczające schłodzenie ciasta. Poprzez różnicę temperatur między ciastem a gorącym piekarnikiem wzrasta szansa na osiągnięcie pulchnych wypieków z wyraźnymi wyrwami. W smaku ciastka przypominają małe brownie, które można zjeść na jeden kęs.

Inne rodzaje popękanych ciastek

Poza smakiem czekoladowym świetnie sprawdzają się popękane ciasteczka cytrynowe ze startą skórką. Można także zrobić popękane ciasteczka cynamonowe. W tym przypadku zamiast kakao dodaje się łyżkę mielonej kory cynamonu lub przyprawę do piernika.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Popękane ciasteczka wyglądają obłędnie. Polecam przepis dla fanów czekolady. W tym roku rozdam je na prezenty - Strona Kuchni

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski