Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bukta cioci Basi Koła Gospodyń Wiejskich z Białki...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce

Porzeczki. TOP 10 deserów z porzeczkami naszych Czytelników [PRZEPISY]

Bukta cioci Basi Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

Składniki
ok. 1 kg mąki
5-6 dag drożdży
1 łyżka cukru
kostka masła
5 jajek
2 szczypty soli
ok.1,5 szklanki mleka
owoce: agrest, porzeczki, maliny

Składniki na kruszonkę

3/4 margaryny
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki

Wykonanie
Mleko letnie, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki wymieszać i odstawić na pół godziny. Gdy wyrośnie dodać do miski z mąką i pokrojonym masłem,dodać jajka i sól. Wyrobić całość aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Przegnieść jeszcze raz, dać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć owoce: maliny, agrest i porzeczki, posypać kruszonką. Zostawić, aby jeszcze wyrosło. Piec w temperaturze 180 stopni.
Kruszonka. 3/4 margaryny rozpuścić, do lekko przestudzonej dać ½ szklanki cukru i mąki - tyle, aby w czasie mieszania zrobiły się grudki.

Zobacz również

Konkurs "Eko-Oświęcim. Moje miasto przyszłości". Laureaci pojadą do Paryża

Konkurs "Eko-Oświęcim. Moje miasto przyszłości". Laureaci pojadą do Paryża

W Lubuskiem jest praca u popularnego producenta wyposażenia wnętrz

W Lubuskiem jest praca u popularnego producenta wyposażenia wnętrz

Polecamy

Sensacyjny ruch Mourinho. Jednak wybierze petrodolary

Sensacyjny ruch Mourinho. Jednak wybierze petrodolary

Ekwadorczyk Jhonatan Narvaez zwycięzcą pierwszego etapu wyścigu Giro d'Italia

Ekwadorczyk Jhonatan Narvaez zwycięzcą pierwszego etapu wyścigu Giro d'Italia

Długo oczekiwane zwycięstwo piłkarek nożnych Górnika Łęczna

Długo oczekiwane zwycięstwo piłkarek nożnych Górnika Łęczna