Potrawy na wigilię: Sprawdź nasze przepisy na pyszne dania świąteczne
Uszka z grzybami
Składniki
6 dkg grzybów suszonych
3 dkg czerstwej bułki
1 łyżka bułki tartej
5 dkg cebuli
tłuszcz lniany lub rzepakowy
sól, pieprz do smaku
Ciasto
szklanka mąki
1 jajko
1/8 l wody
sól
Przygotowanie
Grzyby umyć i namoczyć w letniej wodzie. Zostawić tak na noc. W tej samej wodzie potem ugotować. Gotować aż będą miękkie, a ilość wody znacznie wyparuje. Cebulę pokroić na kosteczkę, usmażyć na oleju na złoty kolor. Bułkę namoczyć odcisnąć. Grzyby, cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać sól, pieprz i bułkę tartą. Dokładnie utrzeć.
Z mąki jak i wody zagnieść ciasto. Cieniutko wałkować. Rozwałkowane ciasto kroić na pasy szer. 3-4 cm, następnie kroić w poprzek tak, aby powstały kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy farsz. Składamy i zlepiamy boki po przekątnej. Powstanie nieduży trójkąt. Dwa rogi u podstawy zlepić. I mamy gotowe uszko. Uszka gotujemy w osolonej wodzie.