Potrawy na wigilię: Sprawdź nasze przepisy na pyszne dania świąteczne
Barszcz czerwony
Składniki
2-3 kg buraków
2-3 litry wody
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
cukier do smaku
2 łyżki octu winnego
2 ząbki czosnku
włoszczyzna - 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera
duża garść suszonych grzybów
Przygotowanie
Grzyby moczymy całą noc, a następnego dnia gotujemy przez 20 min. Buraki obieramy, kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka buraki, włoszczyznę, przyprawy, czosnek, dodajemy ocet i zalewamy wodą. Przez godzinę gotujemy. Następnie wyjmujemy buraki i włoszczyznę i dodajemy wodę z grzybów. Ale najpierw sprawdźmy, czy nie jest gorzka. Wsypujemy trochę soli i cukru do smaku. Można dodać dwie łyżki koncentratu buraczanego.