- W Polsce jest ok. 50 tys. lokali gastronomicznych, każdy zatrudnia średnio siedem osób. Według najnowszych badań TNS OBOP 25 proc. właścicieli będzie zmuszonych do redukcji personelu o połowę, co oznacza wzrost bezrobocia o 0,5 proc. – ostrzega ekspert KPP, Adam Ambrozik.
Konfederacja wskazuje w raporcie złe jej zdaniem rozwiązania zaproponowane w nowelizacji ustawy o ochronie zdrowia. KPP sugeruje jednocześnie wprowadzenie takich zmian, które z jednej strony zapewnią ochronę przed skutkami biernego palenia, z drugiej zaś nie spowodują zapaści w branży gastronomicznej.
- Popieramy wprowadzenie zakazu palenia, ale w sposób rozsądny i zapewniający realną ochronę osób niepalących. Obecnie przygotowywana nowelizacja) zawiera wiele nieścisłości i nie zapewnia realnej ochrony przed skutkiem biernego palenia – mówi wiceprezydent KPP Grażyna Piotrowska-Oliwa.
KPP proponuje tworzenie palarni lub osobnych wydzielonych pomieszczeń w lokalach, których powierzchnia przekracza 100 mkw. Właściciele mniejszych punktów gastronomicznych sami decydowaliby o tym, czy ich lokal będzie tylko dla palących czy też dla niepalących.
Nowa ustawa wejdzie w życie najprawdopodobniej jeszcze przed wakacjami. Autorzy projektu uważają, że zakazy przynoszą skutek.
W rok po wprowadzeniu zakazu palenie rzuciło pół miliona Włochów i 10 proc. Irlandczyków. Parlamentarzyści liczą, że podobnie będzie i u nas. Teraz w Polsce jest 10–11 mln palaczy.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?