Jak przygotować marynowane opieńki
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
4 duże łyżki cukru
kilka ziarenek ziela angielskiego
liście laurowe
łyżka soli
(stosunek octu do wody - 1:3)
Zalewę gotujemy.
W oddzielnym garnku obgotowujemy opieńki, przez ok. 15 minut. Solimy i odcedzamy.
Do słoika wrzucamy trochę gorczycy, listek laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego. Dodajemy odgotowane opieńki i zalewamy całość gorącą zalewą. Zakręcamy słoik i odwracamy go do góry nogami. Na drugi dzień odwracamy słoik. Opieńki będą gotowe do zjedzenia po ok. 2 tygodniach.
Smacznego!
A może Wy macie swoje sposoby na marynowane opieńki? Podzielcie się nimi w komentarzach!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?