18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na marynowane opieńki. Mniam!

red
Jak zrobić marynowane opieńki? Sprawdź nasz przepis
Jak zrobić marynowane opieńki? Sprawdź nasz przepis Jacek Babicz/archiwum
Opieńki to jadalne i bardzo smaczne grzyby. Stanowią doskonały dodatek do kanapek, mięs czy sałatek. Specjalnie dla naszych smakoszy podajemy przepis na marynowane opieńki.

Jak przygotować marynowane opieńki

Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
4 duże łyżki cukru
kilka ziarenek ziela angielskiego
liście laurowe
łyżka soli
(stosunek octu do wody - 1:3)

Zalewę gotujemy.

W oddzielnym garnku obgotowujemy opieńki, przez ok. 15 minut. Solimy i odcedzamy.

Do słoika wrzucamy trochę gorczycy, listek laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego. Dodajemy odgotowane opieńki i zalewamy całość gorącą zalewą. Zakręcamy słoik i odwracamy go do góry nogami. Na drugi dzień odwracamy słoik. Opieńki będą gotowe do zjedzenia po ok. 2 tygodniach.

Smacznego!

A może Wy macie swoje sposoby na marynowane opieńki? Podzielcie się nimi w komentarzach!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski