Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na letnie sałatki, lekkie i smaczne. Spróbuj!

Marta Banaszewska
Lekkie sałatki na lato. Skorzystaj z naszych przepisów!
Lekkie sałatki na lato. Skorzystaj z naszych przepisów! Janusz Wójtowicz / Polskapresse
Gdy upał doskwiera, nie mamy ochoty na tłuste i ciężkie posiłki. Proponujemy więc przepisy na letnie, lekkie sałatki warzywne i owocowe, które idealnie sprawdzą się w taką pogodę.

Orzeźwiająca sałatka owocowa

Składniki:
1 jabłko
1 melon
2 banany
1 pomarańcza
4 owoce kiwi
pół szklanki nalewki wiśniowej
garść bakalii (jeśli ktoś lubi)
liście mięty do dekoracji

Kroimy owoce w kostkę lub cząstki. Wkładamy do dużego naczynia, dodajemy bakalie i mieszamy. Zalewamy nalewką i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najsmaczniejsza będzie jednak, gdy odstawimy ją na całą noc). Dekorujemy liśćmi mięty. Sałatkę można podać z lodami, bitą śmietaną lub galaretkę, ale sama też jest znakomita.

Zdrowa sałatka owocowa

Składniki:
1/4 soczystego arbuza
1 nektarynka
1 brzoskwinia
100 g jagód
2 łyżki naturalnego jogurtu
2 szczypty cukru

Na 30 minut przed przygotowaniem sałatki, arbuza umieszczamy w zamrażarce, a pozostałe owoce w lodówce. Owoce kroimy w dużą kostkę, umieszczamy w misce sałatkowej, dodajemy jagody. Podajemy z jogurtem i odrobiną cukru.

Sałatka z brokułem w sosie czosnkowym

Składniki:
1 brokuł
5 ugotowanych na twardo jajek
5 pomidorów
pół szklanki śmietany
pół szklanki majonezu
4 ząbki czosnku
sól

Brokuła dzielimy na różyczki, pomidory i jajka kroimy w ćwiartki. Układamy na półmisku jajka i warzywa. Polewamy wszystko sosem czosnkowym. Gotowe!

_Przepis na sos czosnkowy: _Mieszamy śmietanę z majonezem tak, aby uzyskać gładką masę. Czosnek kroimy drobno i posypujemy solą, następnie ucieramy razem dużym i płaskim nożem. Dodajemy do mieszanki majonez i śmietanę. Zachowujemy dowolne proporcje, w zależności od naszych upodobań.

Lekka sałatka warzywna

Składniki:
dwa pomidory
jeden zielony ogórek
pół czerwonej papryki
główka sałaty lodowej
pół czerwonej cebuli
oliwa z oliwek

Ogórka i pomidory kroimy w plasterki, paprykę w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Wrzucamy do miski sałatkowej i mieszamy. Dodajemy trzy, cztery łyżki oliwy i odstawiamy, aby warzywa się „przegryzły”. Możemy użyć też gotowych sosów sałatkowych. Po około 30 minutach sałatka jest gotowa do spożycia. Taka sałatka jest znakomitym dodatkiem do obiadów, ale możemy ją podawać osobno, jako przystawkę lub lekką kolację.

*Jeśli wolisz, by sałatka była słodsza, możesz dodać trochę cukru przed dodaniem oliwy. Jeśli jesteś na diecie, zamiast oliwy, możesz użyć jogurtu naturalnego. Cebulę można zastąpić szczypiorkiem.

Szybka sałatka typu Caprese

Składniki:
1 opakowanie sera mozzarella
1 pomidor
liście bazylii
oliwa z oliwek

Ser i pomidora kroimy w plastry. Układamy naprzemiennie na półmisku. Polewamy oliwą z oliwek i układamy liście bazylii według uznania. Sałatka jest od razu gotowa do spożycia.

Sałatka z kurczakiem

Składniki:

1 usmażona pierś kurczaka
jedna puszka kukurydzy
5 krążków ananasa z puszki
5 pomidorów
natka pietruszki do dekoracji
łyżka majonezu
łyżka soku z cytryny
sól, curry

Kurczaka kroimy w paseczki, po czym dodajemy odsączoną kukurydzę oraz pokrojonego w kostkę ananasa. Polewamy sałatkę sosem. Na wierzch kładziemy plasterki pomidora i dekorujemy natką pietruszki.

Aby wykonać sos, musimy wlać do szklanki łyżkę soku z cytryny, następnie dodać łyżkę majonezu oraz curry i sól. Wszystko razem mieszamy.

Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski