Przepisy wigilijne na 12 tradycyjnych potraw. Sprawdzone i wypróbowane WSZYSTKIE PRZEPISY I SPOSOBY PODANIA 23 12 2018

  • Dziennik Zachodni

sk

Przepisy wigilijne na 12 potraw świątecznych. Wigilia to jedno z nielicznych świąt w roku, kiedy większość ludzi stawia na stołach podobne potrawy. Zgodnie z tradycją powinno ich być 12 (symbolizują 12 apostołów) i koniecznie muszą być postne. Oczywiście wiele zależy od naszych upodobań i regionu w którym mieszkamy. Jednak produkty, z których powinny być przygotowane to przede wszystkim kasze, mąki, kiszona kapusta, groch, ryby, mak miód oraz suszone owoce i warzywa. ZOBACZCIE LISTĘ I PRZEPISY ZAPROPONOWANYCH PRZEZ NAS POTRAW NA WIGILIJNY STÓŁ

Przepisy wigilijne na 12 tradycyjnych potraw świątecznych

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. BARSZCZ Z USZKAMI - Badania wskazują, że barszcz z uszkami gości w 82 proc. domów. Jak go zrobić?

Barszcz z uszkami: Składniki

  • 25 dag buraków
  • pół pęczka włoszczyzny
  • 1 i 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 1 łyżka koncentratu buraczanego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 dag ugotowanych suszonych grzybów
  • 1/4 pęczka posiekanej natki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • majeranek suszony

Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.

Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie. Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

ZOBACZ TEŻ:
Prezent na Mikołaja 2018: Co wybrać dla chłopaka, a co dla dziewczyny?

Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ZUPA GRZYBOWA - pojawia się na co czwartym polskim stole.

ZUPA GRZYBOWA: Składniki

  • 30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kostka rosołowa grzybowa
  • 2-3 łyżki masła
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
  • opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki

Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.

Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak!

Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy.

TOP 10 smartfonów do 1000 złotych w 2018 roku. Jaki smartfon...

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ZUPA RYBNA Z KARPIA

ZUPA RYBNA Z KARPIA: Składniki:

  • 1 głowa karpia
  • okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogon
  • kawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia
  • 1 duża marchewka
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • sól
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • sok z cytryny
  • 4 szklanki wody
  • ½ słodkiej śmietanki
  • 3 łyżeczki mąki
  • Szczypta kurkumy
  • 1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )

Przygotowanie:
Oczyścić głowę karpia (usuwając oczy, krew, mięso ze skrzeli). Umyć dokładnie mięso ryby. Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka. Dodać warzywa. Lekko osolić (ok. ½ łyżeczk). Gotować na małym gazie 40 minut. Przecedzić. Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut. W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba, skrzeli i ogona i włożyć do zupy. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować. Dodać do zupy śmietankę, makaron. Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem, odrobiną maggi, szczyptą utartej gałki muszkatołowej.Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor.

Przepis pochodzi z portali mojegotowanie.pl

ZOBACZ TEŻ:
Prezent na Mikołaja 2018: Co wybrać dla chłopaka, a co dla dziewczyny?

Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KARP W GALARECIE

KARP W GALARECIE: Składniki

  • 1 karp (ok. 1,2 kg)
  • 15 dag marynowanych grzybków
  • 15 dag marynowanych buraczków
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • sok z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i Ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka natki
  • sól

Przygotowanie:
Rybę sprawić, umyć, osuszyć (płetwy i głowę zachować). Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do rondla, wlać 2 l wody, dodać płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotować pod przykryciem 1 godzinę.
Karpia podzielić na dzwonka. Dołożyć do rondla, gotować jeszcze 20 minut. Dzwonka wyjąć, ułożyć na półmisku, ostudzić. Obłożyć buraczkami i grzybkami.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wywar przecedzić przez gęste sito, 1 l gorącego płynu wymieszać z żelatyną. Zalać karpia, udekorować natką, ostudzić. Karpia w galarecie wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI: Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 5 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • liść laurowy
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól, pieprz

*

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

25.12.2018, 15:20

może" Rum na kościach"hehe

25.12.2018, 15:16

tyla zeżrić ,na pewno gorolianie.

24.12.2018, 09:27

Zacznijmy od tego,że w przedwojennej tradycji śląskiej nigdy nie było,by na stole wigilijnym znajdowało się 12 potraw,tak samo,jak nie łamano się opłatkiem.

Na typowym stole wigilyjnym autochtonów śląskich(nie przybyszów zza Buga) była zawsze zupa moczka,siemieniotka,rybna,lub grzybowa.Był karp z kartoflami i kiszoną kapustą,oraz był kompot i oczywiście obowiązkowo makówki.

.Były jeszcze zależnie od rodziny jakieś drobne dodatki,ale na Boga nigdy nie kutia,czy barszcz z uszkami.
Jeśli już o kutii piszecie,to jest to tradycja przybyszów z terenów obecnej Ukrainy,Lwowa!
Więc pisząc o tradycji,napiszcie,że to nowa tradycja śląska przybyszów na te tereny.Bo stara tradycja śląska nie jest w ogóle uwzględniona w tych dydrymałkach zabużańskich.

23.12.2018, 20:10

ftory Slonzok zere na wilijo takie ciulstwa jak?

barszcz z uszkami,
kutia,
pierogi,
karp w galarecie?

23.12.2018, 20:09

ftory Slonzok zere na wilijo takie ciulstwa jak?

barszcz z uszkami,
kutia,
pierogi,
karp w galarecie?

23.12.2018, 19:56

wez czysty garnek ...,
ale u gorola czysty garnek?

19.12.2018, 12:43

Klasycznie widzę. Najlepiej. Przetestuję:)

18.12.2018, 10:49

Protestuje wobec wysmieewania mniejszosci

17.12.2018, 21:56

przepis na wrzątek.

17.12.2018, 20:29

z lisci grzybowych ...............

17.12.2018, 20:27

tradycyjna golonka w piwie ,sledz w oleju,kaszanka z chrzanem,zrazy wołowe w sosie pikantnym,jakaś ryba smażona ,gołąbki w sosie pomidorowym.

10.12.2018, 12:21

tylko nie wędzone śliwki zepsujesz wszystko

07.12.2018, 21:51

ślonzok, a niy ślązok, ciulu

18.01.2018, 15:03

Próbowaliście koncentrat grzybowej krakus? Kupiłam po raz pierwszy , ugotowałam na nim zupę i wyszła na prawdę smaczna a jaka pachnąca. Mysle, że też dodam do sosu grzybowego.

29.12.2017, 16:51

To nie moje klimaty. Dla mnie karlik to tylko na parze, pierogi ,uszka również. Moja wigilia już od dawna jest trochę inna. Co można gotuję na parze. Nie cierpimy na przejedzenie.

25.12.2017, 11:27

słowo "potraf" napisane celowo

25.12.2017, 11:26

Połowa z tych potraf w ogóle nie jest tradycyjnie wigilijna - nie wiem kto wymyślił ten zestaw. Potrawy wigilijne są po pierwsze postne, a po drugie składają się z tradycyjnych rodzimych produktów.

21.12.2017, 00:56

Ja najbardziej mam smak na bigos. Kupiłam multicooker w philipiaku i zrobiłam te kilka dni wcześniej. Najlepsze jest to, że nie muszę mieszać, nie martwię ie, że coś się przypali. wyszedł po prostu idealny.

11.12.2017, 14:25

U ans króluje ryba, śledzie, pierogi, łamańce z makiem, zupka grzybowa z łazankami, w tym roku na koncentracie grzybowym z krakusa, wypróbowałam i zupa jest smaczniejsza i pachnie cudnie grzybkami. DO tego kompot z suszu.

06.12.2017, 13:35

Cołko micha tak coby sie udłowili.
hehe

06.12.2017, 13:29

Jak szłepiecie gorzoła i leżycie w rowach
zażygane i obejscane.
Taka jest kultura polskiej świni której się wydaje że jest europejską.

06.12.2017, 10:29

proponuja cobyście przestali robić z siebie pajaców.Tam u was to chyba żodyn nie jest ślązokiem.Kompletne nieporozumienie.

05.12.2017, 22:08

Czulent to pokarm rządowy i jest bardzo zdrowy. Jedzą go matki jedzą też dziadki. Pokarm to sędziów, policjantów i prokuratorów oraz dziennikarzy. A wam się to nie zdarzy

05.12.2017, 19:32

Bryzgane w zaleszczykach oczywiście!

05.12.2017, 12:13

a to je Śląsk i beztoż mo ta gymba tako czorno bo siez mazała jak szła do szopki po kołkastla wonglo. Odtond my sam pani z czynstochowy nazywomy Czorno Madonna.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3