reklama

Pyszne resztki czekają na swój czas

Ewa CzerwińskaZaktualizowano 
Jadwiga Piotrowicz, kuchmistrz doskonały Ewa czerwińska
Ci z Państwa, którzy ostro zabrali się za liczenie kalorii po świątecznym, kulinarnym rozbestwieniu lektury tego, co poniżej, przez grzeczność, nie polecam. Bo to jest - niestety - wielka pokusa. Takie majoneziki z kurczaka, który został po rosole - to przecież poezja najwyższych, podniebnych lotów. Ślijcie Wasze ulubione przepisy eczerwinska@kurierlubelski.pl. Wasza podkuchenna.

Święta i po świętach. Zostały... dodatkowe centymetry w talii oraz resztki ze świątecznego stołu w zamrażarce. Nie zmarnują się. Jeszcze do nich zatęsknimy. Za dwa, trzy tygodnie będą jak znalazł na karnawałowe spotkanie z przyjaciółmi. Jadwiga Piotrowicz, nauczycielka przyszłych kucharzy, piekarzy i cukierników, podrzuca nam dziś kilka pomysłów.

Karkówka "poświąteczna"

Składniki: 800 g karkówki, 100 g suszonych, wędzonych śliwek (z kompotu z suszu), 1,5 szklanki ugotowanej pszenicy (pozostałej z kutii), 1,5 szklanki soku jabłkowego, przyprawa do kebabu lub gyrosa albo słodko-kwaśna, tłuszcz do naczynia żaroodpornego

Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Nacieramy przyprawą. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plastry mięsa i przekrojone na połowy śliwki. Zalewamy sokiem jabłkowym. Pieczemy około godziny w 200 st. C. Po upieczeniu sos zlewamy, a mięso zostawiamy w ciepłym piekarniku. Część śliwek przecieramy i dodajemy do sosu, pozostałe śliwki zostawiamy do dekoracji. Mięso podajemy z ugotowaną pszenicą. Polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.

Torcik mięsno-pieczarkowy

Składniki: Farsz: 400 g pieczarek, 400 g mięsa mieszanego z rosołu lub pieczone okrawki, włoszczyzna z rosołu, 300 g kapusty kiszonej lub pozostałej z wigilii, cebula, sól, pieprz czarny i ziołowy, tymianek

Sos: Przecier pomidorowy w kartoniku, sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, lubczyk, 100 g sera żółtego startego

Naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka, szklanka wody mineralnej gazowanej, sól, 2 jajka

Wykonanie: Sporządzić ciasto naleśnikowe. Usmażyć 6 dość grubych naleśników.

Kapustę ugotować lub pozostałą z wigilii zmielić razem z mięsem i włoszczyzną. Usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone w plasterki pieczarki oraz zmieloną masę. Smażyć chwilę i doprawić do smaku.

Składniki sosu połączyć, do-dać część do mięsa i wymieszać. W okrągłym żaroodpornym naczyniu układać naleśniki przekładając farszem. Ostatni lekko docisnąć. Polać sosem i posypać serem. Zapiekać ok. 20 min w 170 st. C. Podawać z sałatką z buraczków.

Majoneziki z kurczaka

Składniki: 300 g mięsa z upieczonego lub gotowanego kurczaka, 500 g ziemniaków, 200 g jabłek, 130 g selera, 100 g cebuli, 4 łyżki musztardy, 4 plasterki salami

Wykonanie: Ziemniaki ugotowane pokroić w kostkę lub słupki. Selery zetrzeć na drobnej tarce. Drobno pokroić cebulę, jabłka oraz ser. Rozdrobnić mięso. Składniki połączyć dodając majonez, musztardę i przyprawić do smaku. Łyżką formować kule, ułożyć na liściu sałaty, polać dekoracyjnie resztką majonezu, posypać świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Podawać z ciepłym pieczywem czosnkowym.

Zamiast drobiu możemy wykorzystać ryby smażone lub gotowane. Łączy się je wówczas z sałatką włoską.

Placki z owoców morza lub resztek świątecznej ryby

Składniki: 2 kromki suchego chleba, 100 ml mleka, 400 g mięsa z krabów lub ugotowanych krewetek lub 400 g okrawków z ryby usmażonej bądź gotowanej, 2 jajka, 2 łyżeczki musztardy, łyżka sosu worcestershre, 60 g mielonych migdałów, szczypta pieprzu kajeńskiego, łyżka majonezu, natka pietruszki

Do panierki: 40 g mąki pszennej, 150 g bułki tartej, olej słonecznikowy do smażenia

Wykonanie: Chleb namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć. Mięso podzielić na małe kawałki. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, musztardę, sos, migdały, pieprz i majonez połączyć, dodać do mięsa. Rozdrobnić natkę z pietruszki. Przygotowane składniki mieszać aż masa będzie miękka. Na płaski talerz wsypać mąkę, a na drugi bułkę tartą. Białka rozmieszać z łyżką wody. Formować placki. Panierować zanurzając kolejno w mące, następnie w białku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Chrupiące podawać z plasterkami cytryny, sosem tatarskim albo rybnym, sałatką z pomidora a nawet w bułce z sałatą jako kanapkę.

Smaki z Dworu Anna

Pierś kacza w sosie malinowym

Produkty: Piersi kacze 4 sztuki, wino czerwone 300 ml, brandy 100 ml, seler, marchew, czosnek, miód, majeranek, imbir, pieprz, maliny

Sposób przygotowania: Piersi kacze po umyciu i wytarciu do sucha nacinamy ukośnie z obydwu stron. Następnie nacieramy przyprawami i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos.

Sos

Do rondla wlewamy 150 ml czerwonego wina, 100 ml wody, dodajemy maliny i wszystko gotujemy około 20 minut. Następnie przecieramy maliny, doprawiamy pieprzem, cukrem i solą, odparowujemy do odpowiedniej gęstości.

Piersi kacze smażymy na złoty kolor, dodajemy warzywa pokrojone w półtalarki. Dolewamy wino i pieczemy 25 minut w temp. 180 st. C.

Mięso kroimy ukośnie na trzy, cztery kawałki i polewamy sosem malinowym. Wyśmienitym dodatkiem mogą być pieczone owoce, np. smażone w cieście winogrona.

Brzoskwiniowiec z wiórkami

Składniki na ciasto: 4 jajka, szklanka cukru, 20 dag wiórków kokosowych

Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, wiórki i mieszamy. Pieczemy.

Masa: Puszka brzoskwiń, opakowanie budyniu waniliowego, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 1 łyżka mąki, kostka margaryny

Brzoskwinie odcedzamy z syropu i kroimy w kostkę. Na syropie z brzoskwiń (1 szklanka) gotujemy budyń, zmieszany z cukrem waniliowym i maką. Margarynę ucieramy i dodajemy ostudzony budyń i pokrojone brzoskwinie. Na polewę: Kostka margaryny, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki kakao, 1/2 szklanki cukru

Składniki zagotowujemy. Biszkopt kroimy na połowę, przekładamy masą i oblewamy polewą.

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3