Święta i po świętach. Zostały... dodatkowe centymetry w talii oraz resztki ze świątecznego stołu w zamrażarce. Nie zmarnują się. Jeszcze do nich zatęsknimy. Za dwa, trzy tygodnie będą jak znalazł na karnawałowe spotkanie z przyjaciółmi. Jadwiga Piotrowicz, nauczycielka przyszłych kucharzy, piekarzy i cukierników, podrzuca nam dziś kilka pomysłów.
Karkówka "poświąteczna"
Składniki: 800 g karkówki, 100 g suszonych, wędzonych śliwek (z kompotu z suszu), 1,5 szklanki ugotowanej pszenicy (pozostałej z kutii), 1,5 szklanki soku jabłkowego, przyprawa do kebabu lub gyrosa albo słodko-kwaśna, tłuszcz do naczynia żaroodpornego
Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Nacieramy przyprawą. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plastry mięsa i przekrojone na połowy śliwki. Zalewamy sokiem jabłkowym. Pieczemy około godziny w 200 st. C. Po upieczeniu sos zlewamy, a mięso zostawiamy w ciepłym piekarniku. Część śliwek przecieramy i dodajemy do sosu, pozostałe śliwki zostawiamy do dekoracji. Mięso podajemy z ugotowaną pszenicą. Polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.
Torcik mięsno-pieczarkowy
Składniki: Farsz: 400 g pieczarek, 400 g mięsa mieszanego z rosołu lub pieczone okrawki, włoszczyzna z rosołu, 300 g kapusty kiszonej lub pozostałej z wigilii, cebula, sól, pieprz czarny i ziołowy, tymianek
Sos: Przecier pomidorowy w kartoniku, sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, lubczyk, 100 g sera żółtego startego
Naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka, szklanka wody mineralnej gazowanej, sól, 2 jajka
Wykonanie: Sporządzić ciasto naleśnikowe. Usmażyć 6 dość grubych naleśników.
Kapustę ugotować lub pozostałą z wigilii zmielić razem z mięsem i włoszczyzną. Usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone w plasterki pieczarki oraz zmieloną masę. Smażyć chwilę i doprawić do smaku.
Składniki sosu połączyć, do-dać część do mięsa i wymieszać. W okrągłym żaroodpornym naczyniu układać naleśniki przekładając farszem. Ostatni lekko docisnąć. Polać sosem i posypać serem. Zapiekać ok. 20 min w 170 st. C. Podawać z sałatką z buraczków.
Majoneziki z kurczaka
Składniki: 300 g mięsa z upieczonego lub gotowanego kurczaka, 500 g ziemniaków, 200 g jabłek, 130 g selera, 100 g cebuli, 4 łyżki musztardy, 4 plasterki salami
Wykonanie: Ziemniaki ugotowane pokroić w kostkę lub słupki. Selery zetrzeć na drobnej tarce. Drobno pokroić cebulę, jabłka oraz ser. Rozdrobnić mięso. Składniki połączyć dodając majonez, musztardę i przyprawić do smaku. Łyżką formować kule, ułożyć na liściu sałaty, polać dekoracyjnie resztką majonezu, posypać świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Podawać z ciepłym pieczywem czosnkowym.
Zamiast drobiu możemy wykorzystać ryby smażone lub gotowane. Łączy się je wówczas z sałatką włoską.
Placki z owoców morza lub resztek świątecznej ryby
Składniki: 2 kromki suchego chleba, 100 ml mleka, 400 g mięsa z krabów lub ugotowanych krewetek lub 400 g okrawków z ryby usmażonej bądź gotowanej, 2 jajka, 2 łyżeczki musztardy, łyżka sosu worcestershre, 60 g mielonych migdałów, szczypta pieprzu kajeńskiego, łyżka majonezu, natka pietruszki
Do panierki: 40 g mąki pszennej, 150 g bułki tartej, olej słonecznikowy do smażenia
Wykonanie: Chleb namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć. Mięso podzielić na małe kawałki. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, musztardę, sos, migdały, pieprz i majonez połączyć, dodać do mięsa. Rozdrobnić natkę z pietruszki. Przygotowane składniki mieszać aż masa będzie miękka. Na płaski talerz wsypać mąkę, a na drugi bułkę tartą. Białka rozmieszać z łyżką wody. Formować placki. Panierować zanurzając kolejno w mące, następnie w białku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Chrupiące podawać z plasterkami cytryny, sosem tatarskim albo rybnym, sałatką z pomidora a nawet w bułce z sałatą jako kanapkę.
Smaki z Dworu Anna
Pierś kacza w sosie malinowym
Produkty: Piersi kacze 4 sztuki, wino czerwone 300 ml, brandy 100 ml, seler, marchew, czosnek, miód, majeranek, imbir, pieprz, maliny
Sposób przygotowania: Piersi kacze po umyciu i wytarciu do sucha nacinamy ukośnie z obydwu stron. Następnie nacieramy przyprawami i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos.
Sos
Do rondla wlewamy 150 ml czerwonego wina, 100 ml wody, dodajemy maliny i wszystko gotujemy około 20 minut. Następnie przecieramy maliny, doprawiamy pieprzem, cukrem i solą, odparowujemy do odpowiedniej gęstości.
Piersi kacze smażymy na złoty kolor, dodajemy warzywa pokrojone w półtalarki. Dolewamy wino i pieczemy 25 minut w temp. 180 st. C.
Mięso kroimy ukośnie na trzy, cztery kawałki i polewamy sosem malinowym. Wyśmienitym dodatkiem mogą być pieczone owoce, np. smażone w cieście winogrona.
Brzoskwiniowiec z wiórkami
Składniki na ciasto: 4 jajka, szklanka cukru, 20 dag wiórków kokosowych
Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, wiórki i mieszamy. Pieczemy.
Masa: Puszka brzoskwiń, opakowanie budyniu waniliowego, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 1 łyżka mąki, kostka margaryny
Brzoskwinie odcedzamy z syropu i kroimy w kostkę. Na syropie z brzoskwiń (1 szklanka) gotujemy budyń, zmieszany z cukrem waniliowym i maką. Margarynę ucieramy i dodajemy ostudzony budyń i pokrojone brzoskwinie. Na polewę: Kostka margaryny, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki kakao, 1/2 szklanki cukru
Składniki zagotowujemy. Biszkopt kroimy na połowę, przekładamy masą i oblewamy polewą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?