Lublin Restaurant Week potrwa od 21 do 30 kwietnia. W ramach festiwalu będzie można zjeść specjalnie przygotowane menu w najlepszych restauracjach w Lublinie.
W tych dniach za przystawkę, danie główne i deser zapłacimy w sumie tylko 39 złotych. Tegoroczne hasło festiwalu to: emocje na talerzu. W Lublinie do wydarzenia dołączyło 26 restauracji.
Czego życzyć bliskim na Wielkanoc? (DUŻO PRZYKŁADÓW)
Co szefowie kuchni zaserwują lublinianom w czasie festiwalu? W „Od kuchni” przy ul. Chopina 8 będzie można skosztować m.in. polików wieprzowych duszonych w brandy z purée z zielonego groszku.
– Dla mnie emocje na talerzu oznaczają przede wszystkim smak. Zdecydowałem się dodać też jadalnych kwiatów, np. bratka lub fiołka. Będzie wiosennie i kolorowo – zdradza Bartosz Sadowski, szef „Od kuchni”.
A w „16 Stołach” przy Rynku 16 na gości czekać będzie np. kurczak zagrodowy w panierce z musem z marchwi i z kaszą pęczak oraz makaron z kremowym sosem z młodego szpinaku z regionalnym serem cheddar i cytryną.
– Chcemy w tych dniach zaprosić ludzi do restauracji. Dla tych, co nas nie znają, będzie to okazja do skosztowania naszej kuchni. Gwarantuję, że będzie smacznie – zaprasza Wioleta Welman, menedżer „16 Stołów”.
Natomiast w „Hebanie” przy ul. Chopina 4a będzie serwowana m.in. panierowana kaszanka z konfiturą z czerwonej cebuli, podana z musem z jabłka.
– Chcemy rozpropagować wśród lublinian jedzenie poza domem. Działamy od niedawna, ale warto do nas przyjść, bo kultywujemy historię sklepu meblowego, który tu istniał przez lata – zachęca Joanna Chrzanowska-Dyduch, właścicielka „Hebanu”.
Przypomnijmy, że rezerwacje miejsc na restauracyjny festiwal są prowadzone za pośrednictwem strony internetowej www. restaurantweek.pl. Tam też można znaleźć informacje na temat menu.
– W ostatnich latach Polacy pokochali restauracje. Popularność jedzenia poza domem wciąż rośnie. Rok temu w naszym festiwalu w Lublinie wzięło udział ponad 2 tys. osób. W edycji jesiennej już 4 tys. lublinian. Nadchodząca, wiosenna odsłona festiwalu jest dedykowana restauracyjnym emocjom. Chodzi np. o zaskoczenie, radość, przyjemność – tłumaczy Anna Jośko, współorganizatorka Lublin Restaurant Week.
Lublin Tattoo Days 2017. Tłumy na międzynarodowym festiwalu tatuażu (ZDJĘCIA, WIDEO)
"It is framed". Czołówka street artu w Brain Damage Gallery (ZDJĘCIA)
Czwarta Dycha do Maratonu z rekordową frekwencją (ZDJĘCIA)
Prace archeologiczne w sercu Lublina (ZDJĘCIA Z DRONA)
Nowa rzeczniczka MON to pochodząca z Janowa Lubelskiego Anna Pęzioł-Wójtowicz (ZDJĘCIA, WIDEO)
Jesteśmy też w serwisie INSTAGRAM. Obserwuj nas!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?