MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale...
fot. pixabay.com

Rodzaje jabłek, gruszek i śliwek. Trwa sezon m.in. na konferencje i węgierki. Jak przyrządzić przetwory, ciasta i dżemy z jesiennych owoców

Czas na szarlotkę

Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale nie musi być czasochłonne. Na warsztat najlepiej wziąć renetę – odmianę jabłek do obróbki termicznej. 2 szklanki mąki zagnieść z 2 czubatymi łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, kostką masła i dużym jajkiem, następnie schłodzić. W tym czasie 1 kg jabłek udusić z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Blachę wyłożyć połową ciasta, dodać mus, na wierzchu uformować resztę ciasta (przykryć całością lub paseczkami na wzór kratki). Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz również

Niesamowita seria Bayeru przerwana w finale Ligi Europy

Niesamowita seria Bayeru przerwana w finale Ligi Europy

Promocja najnowszej książki „Legenda" Jolanty Bartoś. Autorka znów zadziwia!

Promocja najnowszej książki „Legenda" Jolanty Bartoś. Autorka znów zadziwia!

Polecamy

Jaśmin czy jaśminowiec? Sprawdź, co naprawdę kwitnie w twoim ogrodzie

Jaśmin czy jaśminowiec? Sprawdź, co naprawdę kwitnie w twoim ogrodzie

Siedmiolatek przyniósł do szkoły granat. Dostał go... od ojca

Siedmiolatek przyniósł do szkoły granat. Dostał go... od ojca

W Lublinie brakuje schronów? "Tylko 4 proc. mieszkańców znajdzie w nich schronienie"

W Lublinie brakuje schronów? "Tylko 4 proc. mieszkańców znajdzie w nich schronienie"