3 z 8
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Dżem z jabłek domowej roboty, podobnie jak szarlotkę,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/12/ec/6177c6d7a6abb_o_large.jpg)
fot. pixabay.com
Rodzaje jabłek, gruszek i śliwek. Trwa sezon m.in. na konferencje i węgierki. Jak przyrządzić przetwory, ciasta i dżemy z jesiennych owoców
Jesień zamknięta w słoikach
Dżem z jabłek domowej roboty, podobnie jak szarlotkę, najlepiej zrobić z trzeciej grupy jabłek. Renety lub antonówki wypadną doskonale i dadzą kwaskowy posmak przetworom. Umyty 1 kg jabłek pokroić w kostkę lub zetrzeć, dodać sok z cytryny, opcjonalnie szczyptę przypraw i gotować wraz z połową szklanki wody. Odparować do momentu zgęstnienia masy. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego i dalej mieszać. Przetwory pasteryzować w słoikach.