Serum z witaminą C. Dlaczego powinnaś je mieć?

Porady
iStock
Od kilku sezonów niepodzielnie króluje w kosmetycznych rankingach. Kosmetolodzy zaliczają je do fundamentów prawidłowej pielęgnacji skóry. Odpowiednie dla każdego - niezależnie od płci, wieku, rodzaju skóry. Mowa o serum z witaminą C, prawdziwie niezwykłym kosmetyku.

Jeszcze kilka lat temu sera zaliczane były w poczet luksusowej pielęgnacji, przeznaczonej głównie do walki z objawami starzenia. Zachwycały spektakularnymi efektami, wynikającymi z silnie skoncentrowanej formuły. A dziś? Po sera sięgają niemal wszystkie kobiety, także te, na których czole próżno szukać zmarszczek. Szczególnymi względami cieszy się serum z kwasem askorbinowym. Kwas askorbinowy to oczywiście witamina C. Jakie więc efekty daje stosowanie serum z witaminą C?

Korekcja kolorytu skóry

Nie ma przesady w stwierdzeniu, że witamina C jest najlepszą przyjaciółką promiennej cery. Kwas askorbinowy wykazuje delikatne działanie złuszczające, dzięki czemu rozjaśnia przebarwienia i plamy pigmentacyjne (m.in. piegi). Przywraca naturalną promienność matowej i zmęczonej skórze. Zwiększa też skuteczność ochrony przeciwsłonecznej i tym samym przeciwdziała nowym przebarwieniom. Borykasz się z pozbawioną energii skórą? Lata palenia zostawiły ci w pamiątce cerę palacza? Wystarczy kilka tygodni codziennego stosowania serum z witaminą C, aby zauważyć wyraźną poprawę kolorytu skóry.

Działanie antyoksydacyjne

Wolne rodniki, naturalnie występujące cząsteczki o niesparowanych elektronach, są jedną z najczęstszych przyczyn przedwczesnego starzenia się skóry. Stres, używki a także ekspozycja na promieniowanie słoneczne znacząco zwiększają ich ilość, przez co zawodzą naturalne mechanizmy obronne skóry. Witamina C należy do grupy silnych antyoksydantów. Kosmetyki ją zawierające świetnie sprawdzają się w walce z wolnymi rodnikami. Warto po nie sięgać w młodym wieku, ponieważ skuteczna pielęgnacja anti aging to pielęgnacja rozpoczęta odpowiednio wcześniej – najlepiej po 25. roku życia.

Wzmocnienie naczynek

Wśród licznych kosmetycznych właściwości witaminy C znajdzie się i coś, co ucieszy posiadaczki płytko unaczynionej skóry. Witamina C świetnie sprawdza się w pielęgnacji wrażliwej i skłonnej do teleangiektazji skóry. Skutecznie wzmacnia delikatne naczynka krwionośne: uszczelnia je oraz zwiększa ich elastyczność. W efekcie zmniejsza skłonność do nadmiernego rozszerzania i pękania naczynek. Elastyczność naczyń krwionośnych jest głównie związana z ilością kolagenu skórze, na który kwas askorbinowy również ma ogromny wpływ.

Wizualne odmłodzenie

Witamina C sprawdza się nie tylko u młodych kobiet, chcących skorzystać z jej przeciwstarzeniowych właściwości. Docenią ją także posiadaczki skóry dojrzałej. Witamina C jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu. Jak wykazały badania, stosowana miejscowo pobudza fibroblasty do wzmożonej produkcji kolagenu. W rezultacie skóra staje się bardziej sprężysta i zwarta, a zmarszczki mniej widoczne. Zwiększenie ilości kolagenu wzmacnia także naczynia krwionośne, co zapobiega częstemu defektowi kosmetycznemu w dojrzałym wieku, czyli rozszerzonym naczynkom.

Dobre serum z witaminą C, czyli jakie?

Kwas askorbinowy jest jednym z najcenniejszych kosmetycznych surowców, ale i trudnym we współpracy. Należy do grona mało stabilnych substancji. Pod wpływem wielu czynników utlenia się, przez co traci swoje właściwości. Z tego powodu sera z kwasem askorbinowym zwykle pakowane są w nieprzezroczyste szkło oraz wymagają odpowiedniego przechowywania.

Najważniejszą wadą witaminy C jest jednak działanie podrażniające. Najbardziej skuteczne stężenie (ok. 15-20%) dla wielu osób jest zbyt drażniące. Z myślą o tym wcale nie małym gronie producenci kosmetyczni skierowali swoją uwagę ku pochodnym witaminy C, które zachowują jej właściwości, ale prz tym są skuteczne w znacznie niższym stężeniu. Są także bardziej stabilne. Najpopularniejsze obecnie pochodne witaminy C to m.in. palmitynian askorbylu (ascorbyl palmitate), glukozyd askorbylu (ascorbyl glucoside), MAP (Magnesium Ascorbyl Phospate), SAP (Sodium Ascoebyl Phospate) oraz tetraizopalmitynian askorbylu (Tetrahexyldecyl Ascorbate).

Kosmetyki z witaminą C (lub jej pochodnymi) zawładnęły kosmetycznym światem. Trudno jednak o drugi równie wszechstronny i pielęgnujący składnik aktywny.

Słyszałeś o tych sposobach na walkę z koronawirusem? To bzdury!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3