Smaki Lubelszczyzny: wygrał sękacz z Międzyrzeca (wideo, zdjęcia)

Barbara Majewska
Domowe nalewki nie mają sobie równych Małgorzata Genca
Kolejna wojewódzka edycja konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów" już za nami. W swojskiej scenerii Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie swoje wyroby i potrawy zaprezentowało 138 wystawców. Uczestnicy imprezy mogli skosztować blisko 200 różnego rodzaju pyszności.

Topielec ze szczypiorem, bryjka lniana, golasy jaglano-marchwiowe, mucybuły, pierogi i nalewki - to tylko część smaków, jakich można było wczoraj spróbować w skansenie. - Skąd przepisy na takie pyszności? - Jak to skąd? Od babci - jednogłośnie odpowiadały gospodynie.

Jury miało za zadanie wybrać spośród wszystkich smakołyków te najsmaczniejsze i nominować do ogólnopolskiego tytułu Perła 2010.

Nominacje otrzymały: prosię pieczone faszerowane Wiesława Wójcika z Ludwina, słonina po wiejsku Agnieszki Klimkowicz z Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Gęś, gruszka suszona Janiny Bańki z Kraśnika oraz miód malinowy Mieczysława Janika z Pszczelej Woli.

Natomiast w kategorii dań o tytuł Perły powalczy sałacianka i szulaki z kurkami z kuchni Lucyny Miedziółki ze stowarzyszenia Malina (miejscowość Stary Brus). W tej samej kategorii uznanie jury zyskały także dania z zamojskiej restauracji Stary Dwór, która zaserwowała barszcz biały z plaskanką i żebro hetmana Zamoyskiego.

Z okazji jubileuszu 10-lecia konkursu przyznano także nagrodę specjalną: "Perłę Pereł". W konkursowe szranki stanęły wszystkie nasze regionalne Perły. Najlepszą potrawą okazał się sękacz podlaski z cukierni Wojciecha Zaniewicza z Międzyrzeca Podlaskiego.

Chętnych do spróbowania pyszności w niedzielę nie brakowało. Zwłaszcza że większość potraw przygotowywana była w tradycyjny sposób.

- Najsmaczniejszy piróg to ten pieczony w piecu, a broń Boże w jakimś nowoczesnym piekarniku - przekonywała pani Pelagia z Żółkiewki, która zaprezentowała piróg nadziewany jabłkami i kaszą jaglaną.

Imprezę zorganizował lubelski Urząd Marszałkowski i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

w
wuka

Chwała Urzędowi Marszałkowskiemu i dyrekcji skansenu za konsekwentne promowanie kuchni regionalnej. Jednak organizatorzy nie ustrzegli się kilku błędów. Podczas niedzielnej imprezy zabraklo stołów i ław gdzie spokojnie można by delektować się smakołykami. Do jedynego stoiska z piwem i napojami ustawialy się kolejki jak za czasów PRL. Znalezienie miejsca na parkingu graniczyło z cudem. Ekspozycja potraw pozostawiała wiele do życzenia zwłaszcza na tle kilkakrotnie pokazywanego tego dnia w TVN podobnego festiwalu w Miechowie. Tam wystawcy dysponowali estetycznymi stoiskami. U nas panował swojski bałaganik. Szkoda, że w lubelskiej imprezie nie wzięli udziału uznani mistrzowie jak pani Sarzyńska czy pan Czerniec. Interesująca była by konfrontacja wyrobów cukierniczych z Kazimierza i prosiaków z Wojciechowa z produktami nagrodzonymi w niedzielę. Współczuję jurorom, którzy musieli dokonywać wyboru spośrod ok. 200 potraw. Wsród laureatów nie znalazły sie takie rarytasy jak po raz pierwszy prezentowana koźlina spod Chełma, udziec z Wasąga, sery, nalewki, kiełbasa z szynki i watróbki(konkurencja z podkarpackiego) i wiele innych smakołyków radujących podniebienie. Niemniej przed wystawcami czapki z głów za sprostanie upałowi i zaprezentowanie rozległej panoramy lubelskich smaków. Regionalna kuchnia nie należy do wykwintnych. Jej zaletą jest umiejetność wytworzenia dobrego jedzenia z prostych produktów: ziemniaków, kaszy, mąki, ziół - tego co można zebrać z pól i ogrodów. Jednym słowem raczej biednie ale smacznie. wuka.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3