Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świdnickie susełki do zjedzenia, bo są na marcepanie

Aleksandra Dunajska
Futro od żółtawo- do czerwonobrązowego, krótki ogon i białe plamki na grzbiecie - tak wyglądają susły perełkowane ze świdnickiego lotniska. Ale w tym mieście są też inne - na spodzie marcepanowo-kokosowym, z kremem czekoladowo-orzechowym i polewą.

To susełki z cukierni Finezja. - Lublin ma kozi róg, a Poznań - rogale świętomarcińskie. Chcieliśmy, żeby i Świdnik miał swoje ciastko - podkreśla Pelagia Buchajska, właścicielka Finezji. - Postawiliśmy na susły, bo wszyscy o nich wiedzą, a poza tym, miały swój akcent podczas przygotowywania lotniska - dodaje.

Pani Pelagia trzyma kciuki za zwierzątka - ich populacja ostatnio się zmniejsza.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski