Wielkanoc na trzy sposoby. Tradycyjne, wegetariańskie i wegańskie
Izabela Gawrysiuk prowadzi z mężem bar „Wegetarianin”
Sernik bez glutenu, albo z tofu. Według smaku
Jak wygląda Wielkanoc wydaniu wegetariańskim? W domu pani Izabeli Gawrysiuk na świątecznym stole na pewno nie zabraknie sojowego majonezu. Oczywiście robi go sama.
Pani Izabela zapewnia, że domowy majonez sojowy robi się bardzo łatwo i zdradza swój przepis.
- Miksujemy mleko sojowe na wysokich obrotach, dolewając olej roślinny, do momentu, aż majonez zacznie lekko gęstnieć - tłumaczy. - Wtedy dodajemy sok z cytryny lub ocet jabłkowy, a do smaku musztardę oraz troszkę soli pakistańskiej. Dodanie tej soli zapewnia nam jajeczny smak.
Majonez sojowy może być później bazą do powstania sosów w różnych smakach, w zależności od naszych indywidualnych upodobań. Wystarczy dodać szczyptę przypraw lub innych składników.
- W naszym domu robimy też sernik i makowiec bez jajek i na bezglutenowym spodzie, ale to tylko jedna z propozycji świątecznych ciast. Równie dobrze można też przygotować sernik z kaszy jaglanej, albo upiec ciasto z tofu - wyjaśnia nasza rozmówczyni i dodaje. - Moje córki wolą niekonwencjonalną kuchnię od tradycyjnej tradycyjną. Od urodzenia są wegetariankami. Rosły z tymi smakami w naturalny sposób.