- Nasz konkurs jest po to, by wyłonić najlepsze produkty i wyroby spożywcze w województwie - tłumaczą organizatorzy imprezy.
Regionalna Izba Gospodarcza przyznała swoje nagrody i certyfikaty już po raz szósty. W tym roku do konkursu zgłoszono blisko 30 przysmaków. Jury oceniało ich smak, walory zdrowotne i wygląd. - Każdy członek kapituły próbuje danego wyrobu, następnie przepłukuje usta wodą i wystawia ocenę - opisuje proces oceniania przysmaków przewodnicząca jury prof. Barbara Baraniak.
W kategorii wyrobów piekarskich zwyciężył chleb "Cztery ziarna" Piekarni Abramowicz. Za najlepsze ciastko kapituła uznała makowiec lubartowski Baru Cukierniczego Maria Siej. Najlepszym przysmakiem mięsnym okazała się kaczka z jabłkami przyrządzona przez spółkę Sedar. Zupa meksykańska serwowana w Gościńcu Magnat smakowała najlepiej spośród wszystkich zgłoszonych przekąsek i dań głównych. Nagrodę otrzymała też Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach za swój rarytas piasecki.
Więcej przeczytacie w sobotnim papierowym wydaniu Kuriera. Tam też znajdziecie przepisy na kulinarne cuda
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?