Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Z historii Lublina: W oczekiwaniu na mięso bez kartek

AW
Jacek Babicz/archiwum
W październiku 1986 roku w Lublinie rozpoczęto sprzedaż mięsa bez kartek z tzw. uboju gospodarczego. Na targowisku przy ul. Gospodarczej pojawili się podlubelscy rolnicy z rąbanką. Ale nie obyło się bez wpadki.

13 października kilka osób przyszło już o godz. 6 rano, tuż po kierowniczce targowiska. Godzinę później, gdy, zgodnie z zapowiedzią, miał być otwarty pierwszy w Lublinie punkt sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego, przed wejściem kłębił się już tłum klientów.

Nic jednak nie wyszło z zakupów, ludzie wrócili do domów z pustymi siatkami. Punkt, w którym miało być sprzedawane mięso bez kartek, świecił pustkami. LSS co prawda przygotował nowe stanowiska dla rolników, ale... ich nie zaprosił. Sprzedaż zaczęła się kilka dni później.

Dawny Lublin - czytaj nasz serwis specjalny i oglądaj zdjęcia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski