Lucyna Talaśka-Klich
zastępca redaktora naczelnego Gazety Pomorskiej, redaktor naczelna ogólnopolskiego magazynu Strefa AGROGazeta PomorskaBydgoszcz
52 materiały
Kieruję wspaniałym zespołem dziennikarzy, którzy rozkłada gospodarkę na czynniki pierwsze i tłumaczy Czytelnikom w jaki sposób ekonomia wpływa na życie przeciętnego Kowalskiego. Moim konikiem jest rolnictwo. Konie także są moją pasją, szczególnie huculskie i rasy wielkopolskiej.
PLUS
Zjemy czosnek i cebulę z importu. Polskich warzyw brakuje
Na nasze talerze trafi więcej warzyw z importu, które jeszcze niedawno pochodziły głównie z polskich pól. To efekt ubiegłorocznej suszy.
500 plus za dobrostan zwierząt. Rozmowa z wiceministrem
Stawki pomocy za „Dobrostan zwierząt” są już znane, wnioski o pomoc będzie można składać od 15 marca do 15 maja. Niebawem do konsultacji powinien trafić projekt...
PLUS
Śrut ołowiany na celowniku Komisji Europejskiej
Myśliwi obawiają się, że Komisja Europejska wprowadzi ograniczenia dotyczącego stosowania śrutu ołowianego. A chodzi o ochronę zdrowia i życia m.in. ptactwa...
Strusina z Polski zdobyła europejski rynek. Mięso ze strusia tanie nie jest
Hodowcy strusi w Polsce nie mają łatwo, a pomimo tego ci najlepsi i najwytrwalsi, radzą sobie doskonale na europejskim rynku. Bo na strusinie można zarobić.
Ojcowie kontra synowie w gospodarstwie. Każdy chce najlepiej
Młodzi rolnicy chcą prowadzić rodzinne gospodarstwa po swojemu i nierzadko prowadzi to do konfliktów z gospodarzem - seniorem. Ale sukcesja nie musi być trudna.
Gleba to nie wazon! Trzeba o nią dbać, jak o żywy organizm
Wieloletnie zaniedbania dotyczące płodozmianu, poplonów czy stosowania nawozów i środków ochrony roślin, mogły zaszkodzić glebie. Jak jej można pomóc?
Tomasz Nowakowski, prezes ARiMR: Agencja jest po to, aby służyć rolnikom [rozmowa]
Rozmowa z Tomaszem Nowakowskim, p.o. prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o pomocy dla polskich gospodarzy.
Jesienny deszcz wypił cukier z buraków, pomógł oziminom
Pogoda sprzyja oziminom. Wschody najczęściej były dobre, zboża szybko rosną, rzepak także. Jesień to również czas zbiorów i tu już jest mniej powodów do...
PLUS
Chleb od rzemieślników staje się rzadkością
Spożycie pieczywa w Polsce wciąż spada, chociaż przybywa świadomych konsumentów, którzy szukają pieczywa na zakwasie. Znalezienie takiego towaru staje się coraz...
Rolnicy zatrudniają "na czarno". Konsekwencje bywają przykre
Zwykle chodzi o wysokie koszty pracy. I o to, że niekiedy osoby pracujące w rolnictwie wolą dostać wyższą pensję bez jakiejkolwiek umowy. Ale to nie opłaca się...