Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudniesz-Wygrywasz Zdrowie: Zapomnij o soli, cukrze i smażeniu

Konrad Gaca
Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum
Z nadejściem 2013 r. zaczynamy nowy etap konkursu "Chudnij ze smakiem". Tym razem czekamy na Wasze propozycje przepisów z wykorzystaniem filetów z piersi kurczaka, opracowanych zgodnie z założeniami Gaca System, bez soli, cukru i smażenia. Autorzy najlepszych propozycji otrzymają nagrodę miesiąca, która umożliwi im udział w walce o tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania oraz trzy tysiące złotych.

Filety z kurczaka są mięsem dającym ogromne możliwości przeróżnych kulinarnych i dietetycznych zastosowań. Wiele osób chwali je za łatwość przygotowywania z nich posiłków. Inni doceniają smak i lekkostrawność. Dla nas najistotniejszy jest jednak fakt, że piersi z kurczaka mogą mieć w swoim jadłospisie zarówno osoby odchudzające się, jak również te po zakończonym procesie wyprowadzania z diety oraz wszyscy, którym zależy na utrzymaniu dobrej formy i sportowej sylwetki.

Podstawowym atutem filetów z kurczaka jest zawartość składników odżywczych. Charakteryzują się one wysoką obecnością białka, wynoszącą ok. 20 procent w 100 g. To mięso jest nie tylko znakomitym źródłem protein, ale odznacza się także niewielką zawartością tłuszczu i węglowodanów. Pamiętajmy, że dieta bogata w białko umożliwia naszemu organizmowi regenerowanie starych i tworzenie nowych mięśni; a im więcej mięśni, tym nasze ciało w czasie wysiłku spala więcej kalorii i szybciej pozbywa się nadwagi. Ponadto należy także dodać, że już samo jedzenie białka sprawia, że nasz organizm zużywa więcej energii niż w przypadku węglowodanów i tłuszczów.

Mięso z kurczaka to znakomite źródło witaminy B12, która wśród swoich licznych zadań ma m.in. wpływ na powstawanie czerwonych ciałek krwi, pomaga w pracy układu nerwowego oraz zmniejsza poziom lipidów we krwi. Filety zawierają także cynk, który ma wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego, zwiększenie tempa gojenia się ran oraz regulację poziomu ciśnienia krwi.

W mięsie z kurczaka znajdują się także niacyna i selen, których spożywanie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju niektórych nowotworów. Ponadto w kurczaku znajdują się duże ilości witaminy A, mającej wpływ na pracę oczu, układu pokarmowego i oddechowego.

Przygotowując posiłek, w którego skład wejdzie kurczak, pamiętajmy, żeby nie zmarnować potencjału tego mięsa. Niewłaściwa obróbka lub dodatki mogą sprawić, że zamiast przygotować zdrowe danie, nakarmimy się daniem, które tylko storpeduje naszą walkę o zdrową sylwetkę. Dlatego nie smażmy go, ani pod żadnym pozorem nie dodawajmy soli oraz cukru; istnieje tyle naturalnych i zdrowych przypraw, które uszlachetnią posiłek, że nie warto sięgać po solniczkę. Doskonałym przykładem dania z kurczakiem, zgodnego z zasadami Gaca System, jest kolorowa sałatka o bogatym smaku. To lekkie i łatwe do przygotowania danie. Dodatek pomidora sprawi, że nasza potrawa zostanie wzbogacona o duże ilości likopenu, czyli potężnego antyutleniacza, który pomaga naszemu organizmowi bronić się przed rozwojem nowotworów m.in. płuc, piersi, prostaty, jelita grubego, żołądka, a także chorób serca oraz wielu innych dolegliwości. Pomidory zawierają także witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6 oraz następujące składniki mineralne: potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Ponadto należy pamiętać, że obecność pomidorów w diecie powstrzymuje proces zakwaszania organizmu, co z pewnością korzystnie odczują nasze stawy.

Obecność w sałatce papryki sprawi, że po zjedzeniu tego dania będziemy długo syci. Otrzymamy także pokaźną dawkę witaminy C oraz potasu i wapnia. Wiele opracowań naukowych wychwala zalety płynące z obecności w diecie pikantnych odmian papryki. Ich spożycie powoduje podniesienie temperatury ciała, co przekłada się na zwiększenie tempa metabolizmu. Ma także właściwości przeciwbólowe oraz zapobiega powstawaniu zakrzepów.

Natomiast cebula nie tylko nada daniu mocnego aromatu i smaku, ale przysporzy mu wielu leczniczych właściwości. Cebula, podobnie jak czosnek, ma działanie antybakteryjne oraz ułatwia gojenie się ran. Obecne w niej glikokininy hamują rozwój cukrzycy i wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi. Cebula sprawdza się także przy chorobach górnych dróg oddechowych, ma działanie antyseptyczne i jest sprawdzonym środkiem przeciwkaszlowym.

Sałatka z grillowanym filetem z kurczaka wg przepisu Konrada Gacy

Składniki:
filet z kurczaka
pomidor
papryki: żółta i zielona
cebula
świeże oregano i bazylia,
pieprz, czosnek, ostra papryka
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Filet z kurczaka zalewamy marynatą sporządzoną z oliwy, pieprzu, roztartego czosnku i ostrej papryki. Wstawiamy na pół godziny do lodówki, a następnie grillujemy. Pokrojone w kostkę mięso łączymy z pomidorem, paprykami, cebulą, świeżymi ziołami i oliwą z oliwek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski