W skrócie
Ciastka z twarogiem to niezwykle prosty wypiek. Jednak jest czasochłonny. Z zimnych składników zagniata się kruche ciasto i odkłada do schłodzenia na minimum godzinę. Następnie, gdy ciasto jest w lodówce, twaróg miesza się z cukrem, ekstraktem waniliowym i łyżką mąki ziemniaczanej. Te kruche ciastka nadziewane twarogiem świetnie smakują z filiżanką czarnej kawy. Zazwyczaj podaję je na podwieczorek w gronie koleżanek lub rodziny. Co więcej, ich żartobliwa nazwa zawsze wzbudza uśmiech wśród gości.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ciastek z twarogiem o nazwie „Pieszczochy”
Ciastka z twarogiem „Pieszczochy” – prosty przepis na deser
Liczba porcji: 20 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut + 1 godzina schładzania ciasta + 20 minut pieczenia
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 1/2 szklanki gęstej śmietany,
- szczypta sody oczyszczonej,
- szczypta soli.
Nadzienie serowe:
- 150 g twarogu,
- 40 g cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego.
Do posmarowania:
- 1 żółtko,
- 1 łyżka wody.
Jak zrobić ciastka z twarogiem „pieszczochy”?
Sposób przygotowania:
- Do metalowej miski przesiałam mąkę pszenną, dodałam posiekane masło i posiekałam na piasek przy pomocy noża.
- Następnie gęstą śmietanę wymieszałam z sodą oczyszczoną, a następnie dodałam do mąki z masłem.
- Dodałam szczyptę soli i zagniotłam zwarte kruche ciasto.
- Na koniec zawinęłam je w folię i wstawiłam do lodówki na dolną półkę na minimum godzinę. Optymalnym czasem dla tego ciasta są dwie godziny, aby było łatwiejsze do wałkowania.
- Pod koniec czasu chłodzenia kruchego ciasta twaróg ucieram z mąką, ekstraktem waniliowym i cukrem.
- Piekarnik nagrzałam do 180° Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
- Na blacie lub stolnicy rozwałkowuję porcję zimnego ciasta.
- Ciasto kroję na prostokąty wielkości 6 × 10 cm. Na środku rozsmarowuję twaróg i zawijam w rulon, od krótszego boku.
- Powstałe rurki kładłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarowałam żółtkiem rozmieszanym z wodą i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na środkową półkę.
- Ciastka piekłam przez 20 minut, aż ciastka lekko się zarumieniły.
- Przed podaniem ciastka można posypać cukrem pudrem.
Ciastka ormiańskie nie tylko z twarogiem
Przepis wypatrzyłam w książce Hanny Szymanderskiej „Papatacze, bubliczki, moskole… Co się pod tym kryje?” i dopracowałam według własnego smaku. Warto wiedzieć, że bliskim wypiekiem dla tego przysmaku są ormiańskie ciastka gata, które często nadziewa się też zmielonymi orzechami włoskimi wymieszanymi z miodem i twarogiem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: