W skrócie
Farsz do pierogów: soczewica - alternatywa dla mięsa
W 100 g ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 g białka. Warzywo to może stanowić alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego, a w połączeniu z produktami zbożowymi (mąką) może być podstawą pełnowartościowego posiłku.
- Dobrym sposobem na zwiększenie wartości biologicznej białka w posiłku, w skład którego wchodzą rośliny strączkowe, jest łączenie ich z produktami zbożowymi, zwłaszcza z pszenicą, ponieważ białka obecne w tych produktach dopełniają się pod względem zawartości aminokwasów egzogennych, co w rezultacie znacznie zwiększa wykorzystanie spożytego białka - czytamy w opracowaniu Czy wiesz ile potrzebujesz białka? Instytutu Żywności i Żywienia
Warzywa strączkowe są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Mają niski indeks glikemiczny i nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Najważniejsze z nich to:
- groch
- soczewica
- ciecierzyca
- fasola
- bób
Mamy dla Ciebie przepis ze wskazówkami, jak krok po kroku przygotować pyszne pierogi z soczewicą:
Przepis na pierogi z farszem z soczewicy
(porcja na ok. 60 pierogów, czas przygotowania: 1 godzina)

Składniki:
4 i pół szklanki mąki pszennej
300 ml gorącej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
farsz:
400 g soczewicy zielonej
3 średnie cebule
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia i gotowania
Gotuj smacznie i zdrowo!
Jak zrobić ciasto na pierogi?
- Przesiej mąkę na stolnicę.
- Dodaj szczyptę soli i olej
- Następnie dolewaj gorącą wodę i mieszaj ją z mąką np. za pomocą noża.
- Ciasto musi być luźne, dlatego początkowo możesz mieć trudność z jego zlepieniem.
- Zagniataj, podsypując delikatnie mąką, aż będzie gładkie.
- Odstaw ciasto na ok. 20 min pod przykryciem, by gluten zaczął "pracować".
Jak zrobić pierogi z soczewicą?
- Zacznij od przygotowania farszu z soczewicy.
- Soczewicę wypłucz w wodzie, zalej świeżą wodą i gotuj przez ok. 15 min. Odcedź
- Obierz trzy cebule i drobno posiekaj
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż posiekaną cebulę.
- Gdy cebula się zrumieni wsyp soczewicę, dodaj przyprawy i podsmaż całość przez minutę.
- Następnie przepuść soczewicę z cebulą przez maszynkę do mielenia na średnich oczkach lub użyj blendera.
- Jeśli farsz wydaje Ci się za suchy, możesz dodać kilka łyżek wody.
- Gdy farsz jest gotowy, możesz przystąpić do lepienia pierogów.
- Rozwałkuj porcję ciasta na grubość ok. 2-3 mm.
- Wycinaj kółka np. za pomocą szklanki.
- Na każde kółko kładź łyżeczkę farszu i zlep dokładnie brzegi ciasta.
- Zlepione pierogi kładź na tacce lub desce posypanej odrobiną mąki - pierogi nie mogą się przyklejać
- Przygotuj tak wszystkie pierogi. Przykryj je ściereczką, by nie wyschły.
- Zagotuj wodę w dużym garnku, z łyżką soli i łyżką oleju.
- Gotuj pierogi porcjami, przez ok. 3 min. od wypłynięcia.
- Gotowe pierogi możesz podawać same lub z podsmażoną cebulką. Smacznego!
Ciasto na pierogi: jak je zrobić? Prosty przepis na pierogi ...
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
- Wielki mistrz Akademii Czekolady i jego arcydzieła. Guichon tworzy czekoladowe rzeźby
- Znudził Ci się schabowy? Musisz tego spróbować! Prosty przepis na pieczony schab
- Najlepszy przepis na pieczone ziemniaki. Dzięki temu dodatkowi będą bardzo chrupiące
- Jagna Niedzielska poleca przepisy na potrawy zero waste. Wegepasztet i rollsy to hit!
- Polscy kucharze z Jakubem Kasprzakiem w najbardziej prestiżowym konkursie świata!
- Niezwykłe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej. Jak powstają te słodkie dzieła sztuki?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Nie róbmy zapasów, szukajmy promocji KOMENTARZ