Co się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz kapustę? Jest co najmniej 5 powodów, dla których warto po nią sięgnąć

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Jedzenie kapusty przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Zobacz na kolejnych slajdach, jak i dlaczego warto włączyć ją do swojej codziennej diety.
Jedzenie kapusty przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Zobacz na kolejnych slajdach, jak i dlaczego warto włączyć ją do swojej codziennej diety. mariiaboiko/123RF
Surówka z kapusty, kapusta zasmażana, kiszona i oczywiście… pierogi z kapustą i grzybami. Bez kapusty polska kuchnia straciłaby połowę charakteru. To wyjątkowe warzywo jemy często i chętnie. Ale czy jest to dobre dla naszego zdrowia? Tak! Kapusta to niskokaloryczne, wartościowe warzywo, które warto włączyć do swojej codziennej diety. Zobacz dlaczego!

Spis treści

Właściwości kapusty są zaskakujące! Dlaczego warto ją jeść?

Kapusta (Brassica L.) to warzywo, które występuje w wielu odmianach – znamy kapustę białą, czerwoną czy włoską. Tu skupimy się przede wszystkim na kapuście białej, która najczęściej trafia na nasze talerze w postaci surówek, kiszonek, gołąbków czy jako farsz pierogów. Na początku sezonu przygotowujemy z niej „młodą kapustkę” oraz pyszny i zdrowy kapuśniak.

Dlaczego warto ją jeść? Oprócz oczywistych walorów smakowych dostarcza bardzo mało kalorii, zaledwie 22 kcal znajdziemy w filiżance poszatkowanej, surowej młodej kapusty. Oprócz tego jest bogatym źródłem witamin i minerałów. 100 g kapusty pokrywa:

  • witamina K – 56 proc. dziennego zapotrzebowania (DV),
  • witamina C – 36 proc. DV,
  • kwas foliowy – 10 proc. DV,
  • mangan – 6 proc. DV,
  • witamina B6 – 6 proc. DV,
  • wapń – 3 proc. DV,
  • potas – 3 proc. DV,
  • magnez – 3 proc. DV.

Wśród zalet kapusty wymienia się właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, jest ceniona także za działanie oczyszczające, tonizujące i moczopędne, a także przyśpieszające gojenie ran i wrzodów.

5 powodów, dla których warto włączyć kapustę do swojej diety

Kapustę wyjątkowo łatwo włączyć do codziennej diety – można spożywać ją na surowo, gotowaną, duszoną i kiszoną. Polska kuchnia obfituje w przepisy, których jest bazą. W galerii przedstawiamy 5 powodów, dla których warto jeść kapustę, jak najczęściej.

Należy pamiętać, że dodawanie do kapusty niektórych dodatków w postaci np. tłustych wędlin, sprawia, że staje się ona zdecydowanie bardziej ciężkostrawna.

Okłady ze świeżej kapusty. Kiedy i na co je stosować?

Jak pisze polska propagatorka fitoterapii, dr Jadwiga Górnicka, w medycynie ludowej kapusta miała także zastosowanie zewnętrzne – odtruwające i regenerujące, uważano, że uśmierza ból i zmniejsza obrzęki. Aby zrobić tradycyjny okład, świeże liście, po umyciu należy osuszyć i pozbawić żyły głównej, a następnie rozgnieść np. za pomocą wałka, aż do pojawienia się soku. Można je także sparzyć we wrzątku przez 2 sekundy.

Okład z 2-3 liści owinięty bandażem można przykładać w momencie, kiedy występują:

  • schorzenia żołądkowo-jelitowe oraz wątrobowe,
  • dolegliwości opłucne i płucne np. katar czy zapalenie oskrzeli,
  • choroby skórne, takie jak egzema, trądzik, opryszczka,
  • stany zapalne skórny np. zastrzał, czyrak, ropień
  • nerwobóle różnego pochodzenia,
  • oparzenia, odmrożenia, stłuczenia,
  • silne bóle głowy, migreny.

Obecnie najbardziej znaną formą wykorzystanie liści kapusty, jest robienie z nich okładów na obolałe piersi przez kobiety karmiące. W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej lub pogorszenia samopoczucia należy natychmiast przerwać kurację.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródła:

Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

W Pile rozmawiano o przyszłości szpitali

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Co się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz kapustę? Jest co najmniej 5 powodów, dla których warto po nią sięgnąć - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
atrament
Stop cenzurze !!!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie