W skrócie:
Coleslaw to klasyczna, znana od lat surówka z białej kapusty, której nazwa pochodzi prawdopodobnie z języka niderlandzkiego – słowo koolsla oznacza surówkę z kapusty. Jest na nią kilka przepisów, które różnią się w zależności od kraju czy upodobań. Ja proponuję wersję klasyczną, z dodatkiem jedynie marchewki i cebuli. Pyszny i wyjątkowy smak sałatki zapewnia słodko-kwaśny sos na bazie majonezu, doprawiony solą i pieprzem.
Surówkę możesz przygotować nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Przepis na surówkę coleslaw
czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na 6 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- pół główki białej kapusty,
- dwie małe marchewki,
- jedna cebula lub dwie małe,
- sok z połowy cytryny,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
.
Zobacz także: Pyszna surówka z kiszoną kapustą, gruszką i żurawiną. Idealny dodatek do świątecznego obiadu
Jak zrobić surówkę coleslaw?
- Kapustę umyj, zdejmij pierwsze liście i przekrój ją na pół.
- Jedną połówkę kapusty drobno posiekaj nożem lub mikserem kuchennym.
- Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do kapusty.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do surówki.
- W miseczce wymieszaj majonez, cukier puder, sok z cytryny, sól i pieprz – sos ma być słodko-kwaśny, więc jeśli czujesz, że jest taka potrzeba, to dodaj więcej cytryn, soli i cukru.
- Polej surówkę sosem i wymieszaj.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Suszarki do warzyw i owoców
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?