Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Delikatne ciasto makowa panienka. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto na specjalną okazję. Specjał z musem brzoskwiniowym

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto makowa panienka jest lekkie i pyszne. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ciasto makowa panienka jest lekkie i pyszne. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Makowa panienka to wyśmienite ciasto, które zachwyci twoich gości. Wilgotne i apetyczne blaty makowego ciasta przełożone są delikatnym musem brzoskwiniowym i lekkim, budyniowym kremem. Po prostu palce lizać! Taki przysmak z pewnością posmakuje każdemu. Przekonaj się i wypróbuj przepis na lekkie ciasto z makiem i brzoskwiniami.

W skrócie

Ciasto makowe. Sprawdzony przepis

Polecam sprawdzony przepis na ciasto makowa panienka. Jego nieco humorystyczna nazwa nawiązuje do lekkiego i delikatnego smaku tego wypieku. Puszyste jak chmurka makowe blaty ciasta, przełożone są brzoskwiniowym musem i waniliowym kremem. Do przepisu możesz użyć zarówno świeżych owoców, jak i brzoskwiń z puszki. Przygotowanie tego ciasta zajmuje ok. 1,5 godziny, ponieważ musimy czekać aż blaty i krem wystygną. Ale sama praca jest dość szybka. Jeśli nie chcesz robić musu z żelatyny, możesz pokroić owoce i dodać do kremu lub posmarować blaty ciasta brzoskwiniowym dżemem.

Przepis na ciasto makowa panienka

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Liczba porcji: około 16 porcji.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g zmielonego maku,
  • 8 łyżek gorącej wody,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jajek,
  • zapach migdałowy.

Warstwa brzoskwiniowa:

  • brzoskwinie z puszki 800 g,
  • 12 g żelatyny,
  • 60 ml wrzątku,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • opcjonalnie cukier do smaku.

Krem:

  • 0,5 l mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g masła,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g),
  • łyżka zapachu migdałowego,
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do dekoracji.

Jak zrobić ciasto makowa panienka? Przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie makowych blatów:

  1. Wymieszaj mak z gorącą wodą.
  2. Do oddzielnej miski przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
  3. Do naczynia do miksowania włóż miękkie masło i cukier. Zmiksuj na puszystą masę.
  4. Dodawaj po łyżce maku, aż masa się połączy.
  5. Nie przerywając miksowania, dodaj jajka i mąkę.
  6. Wlej zapach migdałowy i wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz ok. 35 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Przygotowanie warstwy brzoskwiniowej:

  1. Żelatynę namocz w gorącej wodzie i mieszaj, aż się rozpuści.
  2. Brzoskwinie zmiksuj blenderem.
  3. Dodaj sok z cytryny i żelatynę, dokładnie wymieszaj. Sprawdź, czy nie trzeba dosłodzić masy cukrem.
  4. Odstaw masę brzoskwiniową do lodówki.

Przygotowanie kremu i udekorowanie ciasta:

  1. Z pół litra mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj z cukrem i wanilią.
  2. Do odlanego mleka dodaj obie mąki. Wymieszaj.
  3. Wlej mieszankę do gotującego się mleka.
  4. Pogotuj krem ok. 2 minuty, mieszając, by się nie przypalił. Wystudź.
  5. Następnie ucieraj miękkie masło, dodając po łyżce przestudzony krem.
  6. Wlej zapach migdałowy.
  7. Upieczone i wystudzone ciasto makowe przekrój na pół i posmaruj masą brzoskwiniową.
  8. Na masę brzoskwiniową wyłóż niemal cały krem.
  9. Przykryj ciasto drugim blatem i posmaruj wierzch pozostałym kremem.
  10. Całość posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Ciasto makowa panienka jest lekkie i pyszne. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Delikatne ciasto makowa panienka. Poznaj przepis na wyśmieni...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Delikatne ciasto makowa panienka. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto na specjalną okazję. Specjał z musem brzoskwiniowym - Strona Kuchni

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski