Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dni Ukraińskie i barszcz w roli głównej. Polsko - ukraińskie gotowanie na politechnice. Zobacz zdjęcia

Patrycja Pakuła
W naszym mieście trwa Festiwal Ukraina w Centrum Lublina. Jego częścią są Dni Ukraińskie organizowane już po raz trzeci na Politechnice Lubelskiej.

– Kultura ukraińska jest coraz bardziej widoczna zarówno w Lublinie, jak i na Politechnice Lubelskiej. Uznaliśmy, że warsztaty kulinarne to dobry sposób na pokazanie kraju, z którego pochodzi większość, bo ponad 600 studentów obcokrajowców na Politechnice Lubelskiej. Wzajemne poznanie swoich kultur i tradycji na pewno pomoże nam w lepszym funkcjonowaniu na co dzień – mówi Anton Blazheyev z Centrum Programu Partnerstwa Wschodniego.

Wspólne gotowanie, jako jedno z wydarzeń towarzyszących festiwalowi, polegało na wspólnym przygotowaniu najpopularniejszej ukraińskiej zupy – barszczu.

Goście pochodzenia tatarskiego, którzy również uczestniczyli w wydarzeniu pokazali jak powinno parzyć się smaczną kawę: – Kawa po tatarsku jest aromatyczna i łączy różne smaki. Czujemy w niej nuty cynamonu, wanilii i kardamonu. Oryginalną kawę po tatarsku robi się w specjalnym naczyniu, rodzaju tygielka, o nazwie birki – wyjaśnia Zarema Useinova, członkini NGO „Krymska Inicjatywa”, ekspertka w zakresie kultury krymsko-tatarskiej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski