Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dojrzewają owoce czarnego bzu, niedługo rozpoczną się zbiory. Syrop? Nalewka? A może dżem? Tak wykorzystasz moc czarnego bzu

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Owoce czarnego bzu już dojrzewają, za kilka, kilkanaście dni będą gotowe do zbioru.
Owoce czarnego bzu już dojrzewają, za kilka, kilkanaście dni będą gotowe do zbioru. pixabay.com/Ralphs_Fotos
Czarny bez to od lat roślina, którą wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale we wspomaganiu zdrowia i odporności. Zarówno kwiaty, jak i owoce, mają niesamowite właściwości i coraz chętniej wprowadzamy je do swojego menu w przetworzonej formie. Jak więc skorzystać ze wszystkich dobroci tego krzewu?

Spis treści

Nasze babcie wiedziały, że czarny bez ma moc. Kiedy zbierać jego owoce?

Napary z tej rośliny były traktowane jako cudowny lek na wiele chorób, a okazy w pobliżu domostw chroniono i pielęgnowano, wierząc, że posiada magiczne właściwości i chroni przed nieczystymi mocami. Ścięcie krzewu miało grozić nieszczęściem, czytamy na stronie Nadleśnictwa Starogard.

Czarny bez rozpoczął kwitnienie w czerwcu, wtedy widoczne były kwiaty w postaci rozłożystych baldachów. Krzewy rosną w wielu miejscach – na łąkach, polach, w przestrzeni miejskich, mają też zwolenników sadzenia w ogrodzie. Białe pęczki świetnie sprawdzają się jako baza do deserów, nalewek lub syropów.

Owoce czarnego bzu dojrzewają w sierpniu, koniec miesiąca oraz początek września to najlepszy okres na ich zbiór. Istotne jest, aby ciemne kuleczki były intensywnej barwy, to znak, że są już w pełni wykształcone i gotowe do zerwania. W formie surowej nie nadają się do spożycia, muszą być poddane obróbce cieplnej lub wysuszeniu.

Jak spożywać czarny bez? Na surowo nam zaszkodzi

Owoców czarnego bzu nie należy traktować jak innych owoców sezonowych. Zerwane z krzaczka jak maliny, czy też truskawki, mogą nam zaszkodzić.

Należy pamiętać, że świeże owoce i kwiaty czarnego bzu zawierają toksyczne substancje, w tym sambunigrynę, dlatego przed spożyciem należy je koniecznie poddać obróbce termicznej. Dzięki temu trujące związki ulegną zniszczeniu, jednak bez większych strat składników odżywczych, informuje stronazdrowia.pl.

Podobnie jak kwiaty, owoce można wykorzystać w konfiturach, sokach, nalewkach, syropach, a nawet winach. Przetwory z czarnego bzu dla wielu są naturalnym antybiotykiem, wspomagają walkę z wirusami, działają napotnie i oczyszczająco. Mają jednak jedną wadę – syropu czy soku nie należy spożywać w dużych ilościach, zamiast zbicia choroby, dojdzie do przeczyszczenia.

Co można przygotować z owoców czarnego bzu? Sprawdźcie w naszej galerii!

od 7 lat
Wideo

Protesty rolników pod Toruniem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski