- Tutaj właśnie, gdzie jesteśmy, na północnej Lubelszczyźnie, Podlasiu Południowym, mamy najwięcej przetwórstwa produktów pierwotnych, zarówno tych roślinnych, jak i zwierzęcych. Tu również kwitnie produkcja ekologiczna – mówił Sławomir Sosnowski, marszałek województwa lubelskiego.
Spotkanie przebiegało pod hasłem „Rolnictwo ekologiczne i produkty rolne wysokiej jakości przyszłością polskiej wsi – PROW 2014-2020”. O słuszności tej idei przekonywali przedstawiciele 45 prowadzonych przez ministra rolnictwa szkół, którzy na swoich stoiskach prezentowali nie tylko ofertę edukacyjną, ale i smakowite dziedzictwo kulinarne różnych zakątków Polski.
Dla uczestników przygotowano też pokaz kulinarny na bazie produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych, promujący systemy jakości i produkty ze znakami: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Organizatorzy postawili też na wypromowanie możliwości dofinansowania ekorolnictwa i produkcji regionalnej żywności w ramach nowego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Informował o tym m.in. wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk. W spotkaniu uczestniczył też wiceminister edukacji narodowej Tadeusz Sławecki, który z kolei zwrócił uwagę na konieczność zmiany podejścia do rolnictwa jako zawodu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?