Gotuj z Kurierem. Jesienny kociołek (WIDEO)
Fasola po bretońsku
Składniki:
1,5 szklanki fasoli Piękny Jaś, 100 g kiełbasy jałowcowej, 100 g chorizo, 200 g kiełbasy wędzonej swojskiej domowej, 50 g cienkich kabanosów chili, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 200 g przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka oregano, 0,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól
Sposób przygotowania:
Fasolę namoczyć na noc, ugotować w litrze wody z liściem laurowym, zielem angielskim prawie do miękkości (ok. godziny lub w szybkowarze 15 minut). Na patelni rozgrzać olej, zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu obsmażyć pokrojone kiełbasy. Do fasoli dodać cebulę, czosnek, kiełbasę, pokrojone kabanosy, przecier pomidorowy. Pieprz i kolendrę utłuc w moździerzu, razem z pozostałymi przyprawami wsypać do garnka, wymieszać. Gotować razem 10 - 15 minut. Pod koniec gotowania dosolić do smaku.