- Zyska na tym nasz układ pokarmowy, serce i oczy, bo jagody mają niezwykłe właściwości lecznicze - zachęca mistrzyni kuchni Zofia Gorgol. - Zawierają witaminy C, PP, A, B oraz mikroelementy.
Jagody skutecznie leczą biegunki i zatrucia pokarmowe. Neutralizują wolne rodniki, głównych sprawców m.in. wiotczenia skóry i powstawania zmarszczek. Herbatki z liści jagód łagodzą stany zapalne błony śluzowej, wspomagają pracę układu krążenia, a także wzmacniają włosowate naczynia krwionośne, uniemożliwiając przenikanie do nich cholesterolu.
Jagody najlepiej smakują z jogurtem, bitą śmietaną i lodami. - Ale można przyrządzać z nich również wartościowe odżywczo potrawy - radzi pani Zosia. - Kluski z jagodami i przepyszne pierożki . Pieczone jagodzianki były specjalnością mojej mamy i babci (przepis obok).
A jakie są Państwa wypróbowane "jagodowe" smakołyki? Czekamy na propozycje na [email protected] - najciekawsze przepisy nagrodzimy.
Przepis pani Zosi
Jagodzianki
50 dag mąki, 5 dag drożdży, 10 dag cukru, torebka cukru waniliowego, 2 suro-we żółtka, szklanka ciepłego mleka, 7 dag margaryny, 50 dag jagód.
Drożdże rozprowadzić z łyżeczką cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka i mąki tyle, aby powstał rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozpuszczoną margarynę możemy dodać pod koniec wyrabiania ciasta.
Po wyrośnięciu, rozwałkować na stolnicy placek grubości palca, wycinać krążki szklanką, nadziewać jagodami z cukrem. Do jagód można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Zaklejać jak pączki.
Układać na blaszce po-smarowanej masłem i piec na złoty kolor w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?