MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jakie drewno będzie najlepsze do ogniska? Liściaste czy iglaste? Od wyboru zależy posmak kiełbasek

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Rozpalaj ognisko stopniowo, zaczynając od małych gałązek i stopniowo dodając większe kawałki drewna.
Rozpalaj ognisko stopniowo, zaczynając od małych gałązek i stopniowo dodając większe kawałki drewna. unsplash.com/Jan Kopřiva
Wybór odpowiedniego drewna do pieczenia kiełbasek ma kluczowe znaczenie dla uzyskania idealnego smaku i aromatu. Nie każde drewno jest takie samo, a niektóre gatunki mogą nadać kiełbaskom nieprzyjemną gorycz. Ognisko to idealny sposób na spędzenie czasu na świeżym powietrzu, zarówno z przyjaciółmi, jak i rodziną. Zadbaj, żeby oprócz przyjemnej atmosfery, ognisko zapewniło możliwość przygotowania pysznego posiłku.

Spis treści

Tańczący płomień, przyjemne ciepło i skwiercząca kiełbaska - tak piękne wspomnienie możesz mieć z majówki lub innej wolnej chwili. Warunkiem wrażeń smakowych jest odpowiedni dobór drewna, które jest tak samo ważne, jak w przypadku wędzenia.

Najlepsze drewno do pieczenia kiełbasek nad ogniskiem

Zdecydowanie najlepszym wyborem do pieczenia kiełbasek jest drewno liściaste. Drewno to pali się wolniej i bardziej równomiernie, zapewniając długotrwałe ciepło i żar, co jest idealne do powolnego pieczenia kiełbasek albo innych form mięsa na ruszcie, np. karkówki lub szaszłyków.

Dodatkowo drewno liściaste wydziela mniejszą ilość dymu, co pozwala na uzyskanie czystego smaku kiełbasek bez posmaku goryczy.

Najlepsze gatunki drewna liściastego:

  • buk: Klasyczny wybór, zapewniający łagodny, dymny aromat i równomierne ciepło.
  • dąb: Nadaje kiełbaskom lekko słodkawy posmak i długi żar.
  • grab: Drewno twarde, które pali się czysto i wydziela mało dymu.
  • jesion: Szybko się rozpala i zapewnia przyjemny aromat.
  • olsza: Delikatny dym nadaje kiełbaskom subtelny smak.
Upewnij się, że masz wystarczająco dużo drewna na cały czas trwania ogniska.
Upewnij się, że masz wystarczająco dużo drewna na cały czas trwania ogniska. unsplash.com/Evan Wise

Rozważ także drewno owocowe. Dla miłośników niecodziennych smaków, drewno owocowe może być ciekawą alternatywą. Gatunki takie jak jabłoń, wiśnia czy grusza nadają kiełbaskom słodkawy, owocowy posmak. Należy jednak używać ich z umiarem, ponieważ mogą one również nadać kiełbaskom kwaskowaty smak.

Jakiego drewna unikać w ognisku, bo da gorzki posmak?

Na liście gatunków drewna, których nie zaleca się do wędzenia i pieczenia żywności, jest drewno iglaste. Takie jak sosna, świerk i inne gatunki drewna iglastego zawierają dużo żywicy, która podczas spalania wydziela silny, nieprzyjemny zapach i może nadać kiełbaskom gorzki posmak. Tych gatunków lepiej unikać tak podczas ogniska, jak i w wędzarni.

Niezalecane jest również mokre drewno, które mocno dymi i słabo się pali, co może zepsuć przyjemność z grillowania i nadać kiełbaskom nieprzyjemny posmak.

Na koniec - drewno z palet i zgniłe. Palety często są traktowane chemikaliami, które podczas spalania mogą wydzielać szkodliwe substancje. Podobnie lepiej nie jeść kiełbasek pieczonych na przegniłym drewnie.

Jak piec kiełbaski nad ogniskiem?

Skoro wiesz już, jakiego drewna użyć, możesz skupić się na kiełbaskach. Mamy kilka praktycznych porad.

  • Przed pieczeniem kiełbasek, namocz je w wodzie lub piwie przez 30 minut. Zapobiegnie to ich wysuszeniu podczas grillowania.
  • Używaj żaru, a nie otwartego ognia. Bezpośredni kontakt z ogniem może przypalić kiełbaski z zewnątrz, pozostawiając je surowe w środku.
  • Regularnie obracaj kiełbaski, aby zapewnić im równomierne opiekanie.
  • Nie dodawaj soli do kiełbasek przed ich upieczeniem. Sól wysusza mięso i może powodować jego twardość.
Drewno powinno być pocięte na kawałki o długości około 30-40 cm. Ułóż je w stożek, aby zapewnić dopływ powietrza do ogniska.
Drewno powinno być pocięte na kawałki o długości około 30-40 cm. Ułóż je w stożek, aby zapewnić dopływ powietrza do ogniska. pixabay.com/jarmoluk

Podsumowując, jeśli wybierzesz odpowiednie drewno do kiełbasek z ogniska i zastosujesz się do tych wskazówek, możesz zapewnić sobie przyjemne i bezpieczne ognisko, które będzie idealnym sposobem na spędzenie czasu na świeżym powietrzu. Smak kiełbasek będzie przyjemniejszy, jeśli zdecydujesz się na drewno drzew liściastych, a rarytasem mogą być te drzew owocowych.

Stosując się do tych prostych podpowiedzi i wybierając odpowiednie drewno, możesz nadać swoim kiełbaskom wyjątkowy smak i aromat, który zachwyci wszystkich twoich gości!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dlaczego lato sprzyja miłości?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jakie drewno będzie najlepsze do ogniska? Liściaste czy iglaste? Od wyboru zależy posmak kiełbasek - Strefa Agro

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski