Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konkurs "Gotuj z Kurierem". Zgłoś swój przepis i wygrywaj nagrody!

Gabriela Bogaczyk
Do udziału w konkursie zaprasza też Dawid Furmanek, bloger kulinarny z Lublina
Do udziału w konkursie zaprasza też Dawid Furmanek, bloger kulinarny z Lublina Anna Kurkiewicz
Trwa konkurs kulinarny "Gotuj z Kurierem". Czekamy na przepisy naszych Czytelników, które dotyczą potraw z drobiem w roli głównej.

Do 23 września czekamy na Państwa pomysły, jak przyrządzić danie z drobiu. Otrzymaliśmy już kilkanaście pysznych propozycji, m.in. na kurczaka po nałęczowsku, medaliony z kurczaka oraz łódkę z kurczaka nadziewaną pieczarkami i serem pleśniowym.

Spośród nadesłanych przepisów jury konkursu wyłoni czterech zwycięzców, których pomysły zostaną opublikowane 25 września na łamach Kuriera Lubelskiego. Każdy laureat otrzyma kosz z upominkami od partnerów naszego konkursu.

Dawid Furmanek, bloger kulinarny z Lublina, wybierze też jeden przepis i przyrządzi według niego danie. Kurier sfilmuje cały ten kulinarny proces. Dzięki temu na naszej stronie internetowej będzie można podpatrzyć, jak gotuje profesjonalista oraz zobaczyć rezultaty jego pracy. - Dania z kurczakiem wydają się banalnie proste do przyrządzenia, jednak ogromną rolę odgrywają tu dodatki i przyprawy. Kurczaka należy tak przygotować, by mięso nie było mdłe. Łatwo np. przesuszyć pierś z kurczaka lub "prze-smażyć" udka. Okazuje się, że im twardsze mięso z kurczaka, tym mamy więcej pewności, że kura pochodziła z wolnego wybiegu - zdradza kucharz.

Dawid Furmanek pod-powiada, że warto godzinę przed pieczeniem namoczyć mięso drobiowe np. w maślance, jogurcie, mleku, by nabrało więcej delikatności. Potem wystarczy obtoczyć kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych czy owsianych, następnie upiec w piekarniku. - To w sam raz zdrowa i smaczna przekąska dla dzieciaków - mówi bloger.

Zabawa kulinarna z Kurierem potrwa do 25 listopada. Co tydzień, w piątkowym magazynie Kuriera, będziemy ogłaszać kolejne kategorie, w których będziemy zbierać przepisy.

Aktualnie czekamy na propozycje przepisów w kategorii "ryby i owoce morza". Zgłoszenia można przysyłać do 30 września. - Jeśli przyrządzamy ryby, warto postawić na prostotę i klasykę. Wystarczy świeża ryba, np. pstrąg lub dorsz, odrobina cytryby lub ciekawego sosu i już gotowe jest pyszne danie - podpowiada bloger.

Przepisy wraz ze zdjęciem dania można wysyłać na adres [email protected]. Propozycje mogą być również dostarczone bezpośrednio do redakcji Kuriera Lubelskiego: Krakowskie Przedmieście 10/1 w Lublinie.

Partnerami akcji są supermarkety Stokrotka oraz firma Stella Pack SA.

www.lubelskie.pl


Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski