Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konkurs kulinarny: Ostatnia szansa na wygranie przysmaków z Lubelszczyzny

BW
Kosz pełen smakołyków z Lubelszczyzny czeka na naszych najbardziej kreatywnych Czytelników. Aby wygrać, wystarczy ułożyć krótką rymowankę.

To już ostatni tydzień naszej kulinarnej zabawy. tym razem, aby wygrać, należy ułożyć ciekawą rymowankę o nektarze św. Eugeniusza. Rymowankę, wraz z imieniem, nazwiskiem, adresem i numerem telefonu należy przesłać na adres [email protected]. W tytule prosimy wpisać "Konkurs kulinarny". udział w konkursie mogą wziąć osoby pełnoletnie.

na Państwa odpowiedzi czekamy do 22 kwietnia. Zwycięzców wszystkich konkursów ogłosimy 23 kwietnia.

Nagrody zostaną wysłane pocztą na adres podany w treści maila. Zwycięzcy nie poniosą w związku z tym żadnych kosztów.

Współorganizatorem konkursu jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, lubelskie.pl.

Regulamin konkursu dostępny jest w siedzibie redakcji Kuriera Lubelskiego w Lublinie przy ul. Krakowskie Przedmieście 10 oraz można go pobrać pod tym tekstem.

LAUREACI RYMOWANKI O "NEKTARZE ŚW. EUGENIUSZA"
1.Sylwia Olczak z Piaseczna

O tym nektarze ja ciągle marzę!
Wciąż w słodkim smaku mlecza kosztować
I tymi chwilami się rozkoszować!
Gdy wiosna wkoło, budzi się życie
Ja o nektarze tym myślę skrycie.
Oczyma duszy słodki miód piję
I serce moje już mocniej bije!
W myślach mych biegam w majowych łąkach
I zrywam mlecze całe w biedronkach
Później przyrządzam z nich cud-miksturę
I me łakomstwo wnet "bierze górę"
Ale uwaga! - opanowanie
- takie jest wtedy moje zadanie!
Ostatkiem sił swych się powstrzymuję
I wszystkich wokół miodem częstuję!
Bo nektar "boskie" ma właściwości
Warto częstować nim swoich Gości!
No i na koniec wybrzmiewa puenta,
Którą niech każdy z nas zapamięta:
"Gdy chcesz być wesół i zawsze zdrowy
To nie pomoże Ci mleko od krowy!
To, co napędza i Ciebie rusza
To jest cud-nektar od Eugeniusza"! ;-)

2.Monika Dybka z Pysznicy
Mniszek pospolity to ziele wyjątkowe,
nawet święty Eugeniusz daje za to głowę.
Przez wielu za zwykły chwast uważany,
ale na Lubelszczyźnie od wieków poważany.
Miód tam z niego robią,
próbowałam- wyśmienity.
Na deser i na każdą chorobę znakomity.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski