18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konkurs kulinarny: Wygraj kosz pełen lubelskich specjałów!

BW
Zapraszamy do udziału w naszym konkursie kulinarnym. W tym tygodniu do wygrania są kosze z Sękaczami Podlaskimi.

Do udziału w konkursie zapraszamy osoby pełnoletnie.

Aby wygrać, wystarczy ułożyć ciekawą rymowankę o Sękaczu Podlaskim.

Do dwóch osób, które prześlą najciekawszą rymowankę na adres [email protected] powędrują kosze z Sękaczami Podlaskimi. W treści maila należy wpisać swoją rymowankę, a także swoje imię, nazwisko, adres i numer telefonu. W tytule prosimy wpisać: "Konkurs kulinarny". Na odpowiedzi czekamy do 18 marca.

Przez pięć najbliższych tygodni będziemy prezentować kolejne pytania konkursowe i oferować kolejne smakołyki do wygrania. Zwycięzców wszystkich konkursów ogłosimy 23 kwietnia.

Nagrody zostaną wysłane pocztą na adres podany w treści maila. Zwycięzcy nie poniosą w związku z tym żadnych kosztów.

Współorganizatorem konkursu jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, lubelskie.pl.

Regulamin konkursu dostępny jest w siedzibie redakcji Kuriera Lubelskiego w Lublinie przy ul. Krakowskie Przedmieście 10.

LAUREACI RYMOWANKI O "SĘKACZU PODLASKIM"
1.Maria Kozłowska z Lublina

"Ballada o sękaczu podlaskim"
wie ,to dzisiaj chłopak
i każda dziewczyna z czego słynie w świecie
podlaska kraina
to miejsce leży
na wschodniej rubieży
do słynnych wypieków
sękacz tu należy
historia wypieku jest bardzo ciekawa
to jest przyjemność i wspólna zabawa
bierzemy jaj czterdzieści i kilogram mąki
tyle samo cukru, masła, ciutkę aromatu
ucieramy ciasto kręcąc do wiwatu
rozpalamy ogień z drzewa brzozowego
umieszczamy rożen, kształtu stożkowego
okręcamy rożen, ciasto nań lejemy
i powoli, wkoło rożki formujemy
wałek się obraca, a ciasto skapuje
i przepiękne kształty jak pędzlem maluje
aromat dochodzi ,aż do skraju wioski
a widok sękacza jest po prostu boski
czas jego pieczenia - to cztery godziny
a dokładny przepis - to sekret rodziny
a kiedy na stole sękacz postawmy
i kilka kwiatuszków do środka wstawimy
tylko tyle mam do powiedzenia
uczta to dla oczu i dla podniebienia

2.Tadeusz Haftaniuk z Chełma

Sękacz Podlaski na balu
Poprosił babkę w Komańczy
Ta mu niegrzecznie odparła
Że z kolczastymi nie tańczy
Cóż mi po Twych obietnicach
Że może być nam jak w niebie
Gdy przez Twe kolce nie mogę
Nijak przytulić do Ciebie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski