Kontrole kateringu w lubelskich szpitalach i szkołach. Jak wypadły?

Gabriela Bogaczyk
Andrzej Banas/Polskapresse
UOKiK sprawdził firmy kateringowe, które przygotowują posiłki dla szpitali, szkół i sanatoriów. Nieprawidłowości wykryto aż w 70 proc. z nich. Jak te kontrole wypadły w woj. lubelskim?

W całej Polsce wzięto pod lupę 83 firmy kateringowe. W województwie lubelskim Inspekcja Handlowa przyjrzała się działalności pięciu firm dostarczających jedzenie między innymi do szpitali, sanatoriów, domów opieki społecznej czy domów dziecka. Znane są już wyniki inspekcji za pierwszy kwartał zeszłego roku.

- Wszystkie kontrole podjęto bez uprzedniego zawiadamiania przedsiębiorców o zamiarze ich wszczęcia. Nieprawidłowości stwierdzono w czterech placówkach - informuje Łukasz Drzewiecki, rzecznik prasowy Inspekcji Handlowej w Lublinie.

O co dokładnie chodziło? Na przykład o zaniżoną wartość cukrów w soku pomidorowym. Wykryto też za dużo soli w koncentracie pomidorowym i białka w chudym twarogu. Jednak, jak przyznaje Inspekcja Handlowa, te wartości odżywcze były w granicach tolerancji.

Firmy nie przestrzegały również terminów ważności niektórych produktów, jak np. zupa pieczarkowa, budyń waniliowy, ser salami, serek naturalny. Za te uchybienia ukarano grzywnami trzy osoby na łączną kwotę 380 złotych.

Kolejny problem dotyczył braku wykazu składników, z których przygotowano dania.

- W związku z nieprzekazaniem odbiorcom posiłków informacji dotyczących wykazu składników użytych do produkcji potraw, na dwóch przedsiębiorców nałożono kary pieniężne po 500 złotych każda - wyjaśnia Drzewiecki.

Przypomnijmy, że obiad w lubelskich szkołach kosztuje rodzica ok. 3-3,5 zł, resztę dopłacają samorządy. Z kolei dzienna stawka żywieniowa w szpitalach jest bardziej zróżnicowana.

Szpital przy Jaczewskiego ma własną kuchnię - tam stawka wynosi 6,2 i 6,8 zł dla cukrzyków i mam.

Natomiast szpital przy Kraśnickiej korzysta z usług kateringowych i płaci za posiłki dla jednego pacjenta 15,79 zł.

Zobacz też: 7 mitów na temat diety ciężarnych

Międzynarodowy gang rozbity. Nowe fakty w śledztwie (ZDJĘCIA, WIDEO)
Krajowa konwencja PSL w Kraśniku. Ludowcy zaprezentowali wyborczą broń
Razem dla Lubelszczyzny. Lubelskie VIP-y na balu charytatywnym (ZDJĘCIA)
QUIZ Czy znasz znaczenie trudnych słów? Nie połam sobie języka

Jesteśmy też w serwisie INSTAGRAM. Obserwuj nas!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 9

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

'81
zamawiajcie swoje jadło z dowózką z restauracji, albo niech wam noszą w bidonach z domu.
PS. w zasadzie to ile płacicie za pobyt w szpitalu?
j
ja
Leżałam w szpitalu przy Kraśnickiej na chirurgi i później na onkologi, to co tam dają do jedzenia to KOSZMAR. Jedzenie nie nadaje sie dla ludzi i do tego brak podstawowych zasad higieny. Firmy kateringowe to hieny które dobrz wiedzą że chory zostanie dokarmiony przez rodzinę i dlatego ten proceder trwa.
J
Ja
Sanepid nie kontroluje przypadkiem tych zagadnien w placowkach?
...
jaka kasa taka karma.
A
Ania
Kara naprawdę zawrotna, już na pewno żaden z ukaranych nie poda przeterminowanych produktow chorym ;)
m
mmm
i co? catermed dostał karę za pastewną marchew i pogniłe ziemniaki które dają do posiłków ..a i jeszcze przeterminowaną kiełbę zawsze można dać do barszczu ..przecież nikt się nie zorientuje najtanszy jogurt , produkt seropodobny i hit mięso gulaszowe 2klasa (ścinki z tłuszczem) z którego można zrobić wszystko -kotlety,pulpety,gulasz niech chory je na zdrowie..
S
Selena
Stare mięso przerabiane kilkakrotnie potrawy podgniłe warzywa. Dodam jeszcze zbyt niska dbałość o higiene i czystość stanowisk pracy albo i całych kuchni. Gryzonie, szczury chodzące na piechotę są normą. To jest rzeczywisty obraz większości firm kateringowych. Mandaty są za niskie i napewno nie przestrasza właścicieli firm. Kontrole jak najbardziej potrzebne, sanepid też powinien się wkońcu ruszyć i głębiej przyjrzeć się kuchniom.
M
Miska
Ja za obiad w szkole płace 8 zł ...w kółko do jedzenia kluski z serem...placku ziemniaczane...leniwe i naleśniki...porcaja taka że dziecko przychodzi do domu głodne.
k
kubeba
...te zachowują receptury. To jest dowodem że w Polsce do tej pory człowiek pracujący , prawy ma gorszy status niż bandyta ,złodziej i alimenciarz. Cichym tylko kościół obiecywał nagrodę na tamtym świecie.
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie