O tytuł Wojewódzkiego Lidera Smaku walczyło w tym roku w pięciu kategoriach łącznie 31 produktów i potraw z 23 firm. Na pierwszym posiedzeniu członkowie kapituły konkursu pod przewodnictwem prof. Barbary Baraniak spróbowali wszystkich regionalnych produktów. W kolejnym etapie rywalizacji eksperci odwiedzili siedziby firm uczestniczących w konkursie.
- Nie tylko wygląd i smak jest ważny, dlatego wizytowaliśmy zakłady, żeby się przekonać, w jakich warunkach produkowane są wyroby - podkreślała na gali rozdania nagród prof. Barbara Baraniak, przewodnicząca kapituły.
Celem plebiscytu było wyłonienie i promocja wyrobów, produkowanych na terenie województwa lubelskiego, najlepszych pod względem jakości, bezpieczeństwa, a przede wszystkim walorów smakowych.
- Mam nadzieję, że dzięki temu konkursowi nasze regionalne wyroby będą znane również poza granicami naszego województwa. Niech staną się one wizytówką Lubelszczyzny - podsumował Marek Wagner, prezes RIG w Lublinie i członek kapituły konkursu.
Pełną listę zwycięskich i wyróżnionych smaków umieściliśmy w zakładce Pliki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?