Spis treści
Szybki obiad po pracy, lekka kolacja, a może rodzinny, niedzielny obiad w nieco nowocześniejszej wersji? Na każdą z tych okazji łosoś ze szparagami sprawdzi się wyśmienicie. Co więcej, przygotowanie go nie wymaga specjalnych umiejętności, ani wysiłku. Składniki wystarczy odpowiednio doprawić i zapiec w piekarniku. Teraz, w sezonie na szparagi, aż żal nie skorzystać z ich dobrodziejstwa i nie spróbować w takim wydaniu.
Przepis na łososia ze szparagami
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: średni
Składniki:
- 2 filety z łososia,
- 10 szparagów,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka (10 gramów) oliwy z oliwek,
- pół cytryny,
- 1 łyżka (15 gramów) masła,
- pęczek koperku,
- sól,
- pieprz.
Czytaj też: Pomysł na obiad. Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką [PRZEPIS]
Jak zrobić łososia ze szparagami?
Przygotowanie:
- Umyj i osusz filety z łososia. Wyjmij ości.
- Przypraw filety solą i pieprzem. Posiekaj drobno koperek i posyp nim filety,
- Ułóż łososia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź w naczyniu żaroodpornym. By nie był suchy, polecamy tę drugą wersję. Połóż go skórą do dołu.
- Na rybie umieść po pół łyżki masła.
- Z cytryny odkrój dwa plastry. Ułóż je na łososiu.
- Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końcówki.
- Obierz i zetrzyj ząbek czosnku.
- Szparagi połóż koło łososia, dopraw je czosnkiem, posyp solą i pieprzem. Polej oliwą.
- W międzyczasie piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Danie piecz około 30 minut. Jeśli decydujesz się na pieczenie bez pokrywki bądź na blasze, całość powinna być gotowa szybciej, jednak sprawdzaj rybę w trakcie pieczenia, by nie była sucha.
Jak podawać łososia ze szparagami?
Łososia ze szparagami najlepiej jeść jeszcze na ciepło. Można podawać go z purée ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami, frytkami bądź ryżem. Do tego sprawdzi się także lekka sałatka lub surówka.
Łosoś ze szparagami to danie pyszne, ale także zdrowe
Zarówno łosoś, jak i szparagi to bardzo zdrowe składniki. Jednak wątpliwości wzbudza pierwszy z nich. Najlepiej, aby łosoś, którego wybieramy, był dziki, a nie hodowlany. Dzięki temu powinniśmy uniknąć pestycydów i innych szkodliwych dla zdrowia substancji. Łosoś zawiera wiele kwasów Omega 3, witamin, białka, fosforu, selenu i magnezu.
Czytaj też: Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać
Teraz trwa sezon na szparagi. One również zawierają cenne składniki mineralne, w tym żelazo, miedź, selen, cynk, mangan czy chrom. Co więcej, są świetne dla osób, które chcą stracić na wadze. Jak pisze Anna Rokicka-Żuk na Stronie Zdrowia w tekście Tak najlepiej gotować szparagi. Sprawdź, na co są dobre i jak skorzystać z ich właściwości zdrowotnych. Zobacz, jak zrobić szparagi na obiad:
Szparagi to warzywo dietetyczne – nie tylko bardzo lekkie, ale wręcz sprzyjające utracie nadwagi. To zasługa błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który wspiera prawidłową mikroflorę jelita grubego. To od niej zależy m.in., ile energii pozyskujemy z pożywienia.
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?