Aż pięć statuetek "Perły" - prestiżowej nagrody w ogólnopolskim konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", powędruje do wytwórców z naszego województwa. Te wyjątkowe wyróżnienia wszyscy laureaci odbiorą podczas wielkiego finału, który odbędzie się 20 września w trakcie targów Smaki Regionów w Poznaniu.
W 2015 r. kapituła konkursu wyróżniła aż cztery produkty (wszystkie już wpisane na LPT) i jedną potrawę związaną z regionem lubelskim. Nasze perłowe specjały to:
→ chleb żytni wygnanowski, zgłoszony przez Barbarę Krzyszczak ze Stasina k. Motycza,
→ konfitura z owoców róży, zgłoszona przez Jolantę Mazurkiewicz ze Starej Wsi k. Końskowoli,
→ szarytka w marynacie, zgłoszona przez Janinę Bańkę z Kraśnika,
→ masło Extra, zgłoszone przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Opolu Lubelskim,
→ golasy z kaszy gryczanej z serem, zgłoszone przez Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego.
Wszystkim tegorocznym laureatom serdecznie gratulujemy sukcesu, życzymy kolejnych równie smacznych kulinarnych inspiracji.
Więcej na ten temat przeczytacie tutaj: TUTAJ
źródło: lubelskie.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?