Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makówki na wigilijny deser. Aromatyczny przepis na odświeżenie ciasta drożdżowego. Świąteczny przysmak ze Śląska

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Makówka inaczej zwana makiełką to deser przygotowywany z makiem i bakaliami. Śląski specjał jest także znakomitym przykładem tego, jak można odświeżyć czerstwe pieczywo.
Makówka inaczej zwana makiełką to deser przygotowywany z makiem i bakaliami. Śląski specjał jest także znakomitym przykładem tego, jak można odświeżyć czerstwe pieczywo. 123rf.com/dar1930
Makówki to przysmak przygotowywany z czerstwego chleba lub bułek. Jednak najsmaczniejsze makówki można zrobić z dodatkiem twardych pierniczków. Tradycyjnie makówki składają się z maku, migdałów, rodzynek, orzechów włoskich, rozkruszonego ciasta i całość zalewa się mlekiem. Zobacz przepis na tradycyjne makówki ze Śląska.

W skrócie

Z pewnością każdy dom na Śląsku ma swoją recepturę na makówki. Tradycja przygotowywania makówek określanych też jako makiełki ma już 150 lat. Danie zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych województwa śląskiego 31 sierpnia 2006 roku. Zobacz przepis na makówki śląskie.

Makówki ze Śląska – przepis na banalny deser wigilijny

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut + 4 godziny chłodzenia w lodówce.

Składniki:

  • 200 g mielonego niebieskiego maku,
  • 600 ml mleka,
  • 20 g cukru,
  • 80 g rodzynek,
  • 80 g orzechów włoskich,
  • 60 g migdałów,
  • 40 g suszonych śliwek,
  • 40 g suszonych moreli,
  • 40 g suszonej żurawiny,
  • 100 g pieczywa drożdżowego np.: bagietki, chałki.

Jak zrobić śląskie makówki?

Przygotowanie:

  1. Łyżkę bakalii należy odłożyć do dekoracji. Pozostałe składniki należy drobno posiekać.
  2. Pieczywo należy pokroić w grube kromki.
  3. Mielony mak należy opłukać, zalać mlekiem i zagotować z cukrem i bakaliami. Masę makową należy gotować około 10-15 minut.
  4. W głębokim naczyniu należy ułożyć kromki wybranego pieczywa np.: chałki i zalać masą makową z bakaliami. Składniki należy układać warstwowo, aż do ich wyczerpania.
  5. Na wierzchu powinna zostać wyłożona masa makowa i ozdobiona odłożonymi wcześniej bakaliami.
  6. Makówki śląskie należy obłożyć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny do „przegryzienia” się składników.

Składniki mniej tradycyjne

Do makówek można też wykorzystać popularne bułki pszenne kajzerki, suchary albo korzenne ciastka. Tradycyjne śląskie makówki można też przygotować na wodzie zamiast mleka. Do makówek można też dodać łyżkę miodu, która świetnie zastąpi cukier.

Inne przepisy z makiem

Podczas wieczerzy wigilijnej można spotkać wiele ciast i deserów z dodatkiem maku. Wśród nich jest tradycyjny makowiec lub apetyczny seromakowiec. Miłośnicy jabłek mogą zrobić wilgotnego i puszystego makowca japońskiego. Podczas Wigilii tradycyjnie przyrządza się kluski z makiem.

Źródło:
Lista Produktów Tradycyjnych – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Zobacz także inne przepisy z makiem ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Makówki na wigilijny deser. Aromatyczny przepis na odświeżenie ciasta drożdżowego. Świąteczny przysmak ze Śląska - Strona Kuchni

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski