Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mazurek wielkanocny (PRZEPIS). Jak samodzielnie zrobić to pyszne ciasto (PRZEPIS NA MAZUREK)

Gabriela Bogaczyk
Gabriela Bogaczyk
Pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne
Wielkanoc nie może obyć się bez słodkości na świątecznych stołach. W tym czasie króluje mazurek. Przepis na tradycyjny mazurek kajmakowy podała nam Maria Skiba z Koła Gospodyń Wiejskich w Kębłowie w gminie Piaski.

Składniki na ciasto do mazurka:
30 dag mąki
20 dag masła
10 sag cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany 12 proc.
szczypta soli

CZYTAJ TEŻ: Śmieszne życzenia wielkanocne. Wywołaj uśmiech na twarzach bliskich

1. Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki ma dwie godziny.
2. Po wyciągnięciu z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
3. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wyłożyć nią ciasto, również boki blachy.
4. Pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Teraz będzie nam potrzebna jedna puszka schłodzonego, zagęszczonego mleka. Wkładamy ją do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy około trzech godzin, aż mleko stężeje i zrobi się z niego tzw. masa kajmakowa zwana też krówkową. Cały czas uzupełniamy garnek wodą, żeby cała puszka była przykryta. Później ją przestudzamy i otwieramy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski