Składniki na ciasto do mazurka:
30 dag mąki
20 dag masła
10 sag cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany 12 proc.
szczypta soli
CZYTAJ TEŻ: Śmieszne życzenia wielkanocne. Wywołaj uśmiech na twarzach bliskich
1. Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki ma dwie godziny.
2. Po wyciągnięciu z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
3. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wyłożyć nią ciasto, również boki blachy.
4. Pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Teraz będzie nam potrzebna jedna puszka schłodzonego, zagęszczonego mleka. Wkładamy ją do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy około trzech godzin, aż mleko stężeje i zrobi się z niego tzw. masa kajmakowa zwana też krówkową. Cały czas uzupełniamy garnek wodą, żeby cała puszka była przykryta. Później ją przestudzamy i otwieramy.
Na kruche ciasto kładziemy połówki orzechów włoskich i laskowych, mogą być też rodzynki. Potem całość zalewamy masą kajmakową.
Na koniec wierzch ciasta można udekorować płatkami migdałów, kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową oraz daktylami.
Smacznego!
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?