MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na szybką przekąskę polecam kanapkę z tuńczykiem. Nasycisz się nią na długo, a twoje dzieci poproszą o więcej. Przysmak w amerykańskim stylu

Anna Daniluk
Na śniadanie lub szybki lunch zjedz kanapkę z tuńczykiem i majonezem. Dzięki dodaniu pokrojonej łodygi selera naciowego jest wyjątkowo chrupiąca.
Na śniadanie lub szybki lunch zjedz kanapkę z tuńczykiem i majonezem. Dzięki dodaniu pokrojonej łodygi selera naciowego jest wyjątkowo chrupiąca. freepik/chandlervid85/zdjęcie ilustracyjne
Najprostszą i najszybszą przekąską na drugie śniadanie, lunch lub kolację są kanapki. Jednak standardowe połączenia składników mogą się zwyczajnie przejeść. Proponuje ci przepis na kanapkę z tuńczykiem i chrupiącym selerem naciowym. Właśnie to warzywo doda twojej kanapce anyżkowego aromatu. Poznaj przepis na domową kanapkę z tuńczykiem, która znika do ostatniego kęsa.

W skrócie

Kanapka z tuńczykiem z majonezem to szybkie, proste w wykonaniu i bardzo smaczne danie. Jeśli jesteś smakoszem ryb, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Ciesz się wyjątkowym smakiem oraz wartościami odżywczymi tej prostej, ale niezwykle smacznej kanapki. Zachęcam cię do użycia świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz wyrazistej w smaku musztardy diżońskiej. Do dekoracji wybierz łatwo dostępne zioła, takie jak koperek oraz natka pietruszki. W ten sposób stworzysz rarytas dla całej rodziny.

Kanapka z tuńczykiem – przepis w amerykańskim stylu

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 puszka lub słoik tuńczyka w oliwie,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki lub koperku,
  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba.

Jak zrobić kanapkę z tuńczykiem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku wyjmij tuńczyka z puszki lub słoika. Odcedź na sitku z nadmiaru płynu. Przełóż tuńczyka do miski.
  2. Następnie umyj i posiekaj łodygi selera naciowego na drobne kawałki.
  3. Potem obierz i pokrój w drobną kostkę czerwoną cebulę.
  4. Do miski z tuńczykiem dodaj posiekane łodygi selera naciowego, czerwoną cebulę, majonez i musztardę diżońską.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę o zróżnicowanej konsystencji.
  6. Na koniec masę przypraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Pastę na kanapki z tuńczykiem możesz także urozmaicić posiekaną natkę pietruszki lub koperku.
  8. Powstałą pastą posmaruj kromki pełnoziarnistego chleba. Szczególnie polecam podpiec je na suchej patelni, aby chleb nabrał apetycznej chrupkości.
  9. Kanapki z tuńczykiem są gotowe do podania.

Dodatki do pasty z tuńczyka na kanapki

Taka kanapka będzie smakować wyśmienicie połączona z rozkruszonym jajkiem ugotowanym na twardo. Do smarowidła z tuńczyka polecam też dodać pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego. Do kanapek z tuńczykiem możesz także dodać plastry świeżego pomidora. Jeśli chcesz zjeść fit śniadanie z tuńczykiem, zamiast majonezu możesz użyć jogurtu greckiego lub plastry awokado. W każdej z tych wersji stworzyć pożywne i smakowite danie.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski