MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na Wielkanoc przygotuj pulpety w sosie chrzanowym. Robię go według przepisu z PRL-u. Tak zrobiona cielęcina rozpływa się w ustach

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Święta wielkanocne to doskonała okazja do podania delikatnych pulpetów z cielęciny w sosie chrzanowym. To danie jest hitem i smakuje także dzieciom. Najczęściej jako bazę robię sos koperkowy, a na koniec mieszam go ze startym korzeniem chrzanu. Z tym przepisem odczarujesz pulpety kojarzone ze stołówką w PRL-u.

W skrócie

Na elegancki obiad wielkanocny można serwować nie tylko wędliny na zimno lub pasztety. Świetnym daniem na rodzinny posiłek będą delikatne pulpety z cielęciny w sosie chrzanowym. Doprawia się ją hojną ilością posiekanego koperku, natki pietruszki, świeżo startej gałki muszkatołowej i tymianku. Przepis inspirowany jest recepturą na pulpeciki z książki „Obiady u Kowalskich” autorstwa Jadwigi Kłossowskiej wydanej w 1984 roku.

Widok z góry na pulpety w sosie chrzanowym
Delikatne pulpety w sosie chrzanowym to pyszne danie, które można podać na odświętny obiad wielkanocny. Getty Images/iko636/zdjęcie ilustracyjne

Pulpety w sosie chrzanowym – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g mielonej cielęciny,
  • 1 bułka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 400 ml bulionu warzywnego,
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Sos chrzanowy:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżka startego chrzanu.

Jak zrobić pulpety w sosie chrzanowym?

Sposób przygotowania:

  1. Mieloną cielęcinę wyjęłam z lodówki 2 godziny wcześniej, zanim zaczęłam robić pulpety.
  2. Mięso powinno nabrać temperatury pokojowej.
  3. Bułkę namoczyłam w wodzie przez 5 minut, a następnie dokładnie odsączyłam.
  4. W szklanej misce łączyłam mieloną cielęcinę z bułką i dokładnie wyrabiałam.
  5. Następnie dodałam jajko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i olej rzepakowy.
  6. Masę na pulpety dokładnie wyrobiłam i zwilżonymi dłońmi uformowałam 8 pulpetów.
  7. Bulion warzywny zagotowałam i wkładałam pulpety na wrzątek. Mięso gotowałam przez 15 minut.
  8. Na patelni rozgrzałam masło, wsypałam mąkę i zrobiłam zasmażkę.
  9. Następnie powoli wlewałam ciepłe mleko, ciągle mieszając. Powinien powstać rodzaj beszamelu.
  10. Sos można rozrzedzić bulionem, w którym gotowały się pulpety.
  11. Pod koniec gotowania sos należy doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  12. Na sam koniec do sosu wrzuciłam posiekany koperek i starty chrzan.
  13. Dokładnie wymieszałam i włożyłam wyjęte z gotującego się wywaru pulpety cielęce.
  14. Pulpety w sosie chrzanowym zagotowuję w sosie i podaję od razu.

Dodatki do pulpetów w sosie chrzanowym

Domowe pulpeciki można podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z pieczonymi ziemniakami. Najbardziej tradycyjnym zestawem będzie podanie ich z purée ziemniaczanym i domową mizerią. Świetnie sprawdzi się także surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Na Wielkanoc przygotuj pulpety w sosie chrzanowym. Robię go według przepisu z PRL-u. Tak zrobiona cielęcina rozpływa się w ustach - Strona Kuchni

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski