Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsza zupa krem z selera. Przepis na pokrzepiającą zupę z pieczonych warzyw. Popularny owoc podkręci smak

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Smak domowej zupy krem warto przełamać, dodając upieczone jabłko lub gruszkę.
Smak domowej zupy krem warto przełamać, dodając upieczone jabłko lub gruszkę. 123rf.com/Irochka/zdjęcie ilustracyjne
Smakowita zupa z selera to dość dosyć tani posiłek na obiad. Upieczone warzywa korzeniowe i sezonowe jabłka świetnie się uzupełniają smakowo. A jabłka dodają nutę słodyczy. W tym daniu można wykorzystać wcześniej upieczone warzywa pozostałe z obiadu i bulion z poprzedniego dnia. Poznaj przepis na kremową zupę z pieczonego selera.

W skrócie

Bulwa selera nie zawsze jest traktowana jako główny składnik domowych dań. Najczęściej dodawany jest jako element włoszczyzny do rosołu. Jednak można spotkać go w jesiennych surówkach albo jako główny składnik seleryby, czyli wegańskiej wersji ryby po grecku. Tym razem podpowiadamy przepis na rozgrzewający krem z pieczonego selera, który podbije podniebienia smakoszy nieoczywistym zastosowaniem.

Krem z selera – prosty przepis na zupę z pieczonego warzywa

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 bulwa selera,
  • 1 ziemniak,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 1 jabłko lub gruszka,
  • 2 l bulionu warzywnego, rosołu lub wody,
  • 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego,
  • 5 g soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • świeżo starta gałka muszkatołowa,
  • 10 ml oleju rzepakowego.

Jak zrobić zupę krem z selera?

Przygotowanie:

  1. Warzywa należy umyć, obrać i pokroić w plastry. Jabłko lub gruszkę należy pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
  2. Wszystkie składniki należy włożyć do miski i dokładnie posmarować olejem roślinnym.
  3. Składniki na krem z selera należy włożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 20 minut do momentu zbrązowienia.
  4. Upieczone warzywa i jabłka należy przełożyć do garnka z grubym dnem i zalać bulionem warzywnym, wodą lub rosołem.
  5. Wszystko trzeba zagotować i gotować przez 10 minut.
  6. Po tym czasie można wlać mleko lub napój roślinny. Zupę należy zblendować na gładki krem, a następnie doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową.

Sposób podania kremu z selera

Kremową zupę z selera można podawać z grzankami czosnkowymi, uprażonymi pestkami słonecznika, dyni lub łyżeczką słodkiej śmietanki. Wierzch można udekorować podsmażoną szałwią, tymiankiem, koperkiem lub posiekaną świeżą natką pietruszki.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepsza zupa krem z selera. Przepis na pokrzepiającą zupę z pieczonych warzyw. Popularny owoc podkręci smak - Strona Kuchni

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski