Gospodarz z Holeszowa pokonał 28 gospodarzy, którzy zakwalifikowali się do etapu krajowego, a jako jedyny reprezentował nasz region w swojej kategorii.
Gospodarstwo Mariusza Kuryluka prowadzone jest metodami ekologicznymi od 1995 roku, a już w 1996 dostało pierwszy atest Stowarzyszenia Ekoland. Rolnik posiada 30 hektarów, z czego 24 to grunty orne, 4 to łąki, a 2 hektary zajmują lasy i przydomowy sad.
Zakwalifikowanie się do prestiżowego konkursu ministra rolnictwa nie należało do najłatwiejszych. Gospodarstwo musiało przejść kontrolę, najpierw wojewódzką, a potem centralnej komisji konkursowej.
Co było sprawdzane? Otóż komisje oceniały porządek i estetykę, dostosowanie wyposażenia do skali produkcji, przechowywanie nawozów czy gospodarkę ściekami. Szczególną uwagę zwrócono na jakość produktów, wielkość produkcji, sprzedaż, wdrażane innowacje oraz aktywność w organizacjach rolniczych. Te i inne kryteria Kuryluk spełnił bez najmniejszego problemu.
30-hektarowe gospodarstwo z Holeszowa skupione jest głównie na produkcji warzyw (dynia i fasola) oraz zboża (orkisz, żyto, gryka czy łubin). Produkty Mariusza Kuryluka sprzedawane są do sklepów, hurtowni i przetwórni ekologicznych w Polsce, a nawet wysyłane są za granicę.
Gospodarz jest członkiem Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego. - Zdecydowaliśmy się na udział w inicjatywie EUL, ponieważ dostrzegamy w naszym kraju brak praktycznego kształcenia młodych ludzi w zawodzie rolnik ekologiczny. Moją główną inspiracją był przykład szwajcarskiej szkoły rolnictwa ekologicznego. Osobiście poznałem osoby, które ukończyły tę szkołę, co dało mi impuls do działania i współtworzenia podobnej inicjatywy w Polsce – wypowiada się Kuryluk na stronie EUL.
PJ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?