Partnerzy będą współpracować z przetwórniami i gospodarstwami oraz zagranicznymi firmami, w zakresie kreowania działań innowacyjnych, w szczególności skupionych na ekologii i pozyskania finansowania dla nowych projektów. Dodatkowo mają być organizowane szkolenia i warsztaty dla studentów, doktorantów i młodych naukowców.
- Zakres działalności Eko-Huba to wachlarz możliwości rozwoju zarówno dla pracowników, studentów Uniwersytetu jaki i producentów żywności ekologicznej. W Eko-Hubie chcemy wypracowywać dla najważniejszych gałęzi gospodarki innowacyjne rozwiązania o charakterze ekologicznym. W erze globalizacji i jednoczesnej troski o przyszłość naszej planety jesteśmy poniekąd zmuszeni szukać alternatywnych rozwiązań dla gospodarki. Istotnym aspektem naszej działalność jest również edukacja, m.in. czym jest ekologia i jak może wyglądać nowoczesna ekologia - podsumowała mgr inż. Iwona Niezgoda, dyrektor Centrum Transferu Technologii.
Warto zaznaczyć, że współpraca nie zaczyna się od zera, gdyż wiele rozwiązań naukowych jest już w sektorze żywności ekologicznej np. w przetwórniach. Z rozwiązań korzysta komora dojrzewalnicza w Z.M. “Jaskółka”. Proces dojrzewania szynek, schabu, kiełbas przechodzi w kontrolowanej atmosferze, gdzie są jednorodne warunki tego procesu. Powoduje to, że wyroby nie są zwykłymi produktami mięsnymi, ale mają właściwości dietetyczne.
- Puławski lekarz na 3. miejscu w The Voice of Poland. Konrad Baum
- Gdy słońce przedziera się przez chmury. Zimowe krajobrazy na polach Lubelszczyzny
- Gala XX-lecia Pracodawców Ziemi Lubelskiej
- Ostatnie pożegnanie Bogusława, ofiary eksplozji w Przewodowie
- Gala Hipokrates 2022. Poznaliśmy najlepszych medyków Lubelszczyzny
- Manifestacja Ukraińców na placu Litewskim. Zobacz zdjęcia
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?