Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nowy festiwal kulinarny w Lublinie. Motyw przewodni pierwszej edycji? Cebula! [ZDJĘCIA]

Małgorzata Genca
Małgorzata Genca
W czwartek (3 listopada) rozpoczął się festiwal Lublin Smaków. To jego pierwsza edycja, która potrwa prawie miesiąc. Motyw przewodni? Cebula!

Festiwal Lublin Smaków ma być uzupełnieniem oferty turystycznej i pomysłem na przedłużenie sezonu turystycznego. To jego pierwsza edycja, która ma potrwać od 3 do 30 listopada. Podczas inauguracji można było obejrzeć pokaz kulinarny w wykonaniu Sylwii Stachyry, zwyciężczyni 7. edycji programu „Top Chef Polska”.
Zobacz zdjęcia z tego wydarzenia:

Oferta festiwalowa to przede wszystkim menu ok. 20 restauracji, które są partnerami festiwalu. W specjalnych kartach dań znajdą się potrawy, których głównym składnikiem jest właśnie cebula.

W listopadowe weekendy – łącznie cztery – zaplanowano także Jarmarki Cebulowe, podczas których prezentowane będą pokazy, m.in. robienia syropu, konfitur i przetworów z cebuli oraz pieczenia bułek z cebulą.

W programie festiwalu przewidziano także atrakcje dla najmłodszych. Dzieci i młodzież będą mogły uczestniczyć w warsztatach kulinarnych m.in. z lepienia pierogów i wypieku cebularza.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski