Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Od tej surówki trudno się oderwać. Oto najlepsza surówka z marchewki do obiadu. Wypróbuj przepis z nieoczywistymi dodatkami

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Soczysta surówka z marchewki to prosta i zdrowa propozycja na dodatek do obiadu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Soczysta surówka z marchewki to prosta i zdrowa propozycja na dodatek do obiadu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Soczysta surówka z marchewki świetnie smakuje jako samodzielna przekąska lub podana jako dodatek do rodzinnego obiadu. Wyrazistego smaku dodaje jej starty świeży imbir, posiekana natka pietruszki i dojrzałe gruszki. Poznaj przepis na surówkę z marchewki jak z najlepszej restauracji.

W skrócie

Surówka z marchewki, gruszki i imbiru to zdrowsza alternatywa wobec tradycyjnych surówek z sosami na bazie majonezu lub śmietany. Ta przystawka jest jednocześnie słodka i pikantna i wyjątkowo soczysta dzięki połączeniu dojrzałych jabłek i gruszek. Przy okazji to świetny sposób na dostarczenie niezbędnych witamin w prostej formie. Aby ją zrobić, nie potrzebujesz wiele czasu. Wystarczy 15 minut, aby rozkoszować się wyśmienitą przekąską.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania surówki z marchewki

Surówka z marchewki – przepis z imbirem

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 duże marchewki,
  • 2 duże jabłka,
  • 2 średniej wielkości gruszki,
  • 3 cm korzenia świeżego imbiru,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 5 g soli,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki,
  • Do smaku świeżo zmielony czarny pieprz.

Opcjonalnie:

  • 20 g uprażonych nasion sezamu

Jak zrobić surówkę z marchewki i gruszki?

Przygotowanie:

  1. Marchewki należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach do szerokiej szklanej miski.
  2. Następnie jabłka i gruszki należy umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce jarzynowej na takich samych oczkach jak marchewkę.
  3. Imbir należy umyć, obrać ze skórki przy pomocy łyżki, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  4. Wszystkie składniki na surówkę z marchewki należy dokładnie wymieszać.
  5. W miseczce należy wymieszać olej rzepakowy z octem jabłkowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowym dressingiem należy polać surówkę.
  6. Na koniec do surówki z marchewki trzeba dodać posiekaną natkę pietruszki i według uznania uprażone nasiona sezamu.
  7. Przed podaniem należy surówkę z marchewki dokładnie wymieszać.

Inne wersje surówki z marchewki

Surówka na bazie marchewek to przystawka, którą można urozmaicać w różnorodny sposób. Szczególnie popularne jest surówka z marchewki i jabłka, którą podaje się na słodko. Często doprawiano ją miodem lub szczyptą cukru, aby owoce puściły sok, który tworzył soczysty i otulający sos. W takiej wersji można było podawać ją w ramach deseru. Poszukiwacze intensywnych smaków mogą sięgnąć po tradycyjną surówkę z marchewki z chrzanem, która będzie podkreślać smak mięsa. Z pewnością w każdej wersji będzie można cieszyć się wyjątkowym przysmakiem.

Soczysta surówka z marchewki to prosta i zdrowa propozycja na dodatek do obiadu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.

Od tej surówki trudno się oderwać. Oto najlepsza surówka z m...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Od tej surówki trudno się oderwać. Oto najlepsza surówka z marchewki do obiadu. Wypróbuj przepis z nieoczywistymi dodatkami - Strona Kuchni

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski