Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ogórki małosolne. Przepis na pyszne przetwory (WIDEO)

Anna Pawelczyk
Maciej Kulczyński
[Ogórki małosolne - przepis] Lipiec jest miesiącem, w którym zaczynamy zbiór ogórków gruntowych. Kiszone, konserwowe czy pikle od wielu pokoleń goszczą na polskich stołach. Jeśli jednak po ich przetworzeniu nie chcemy długo czekać na spożycie, warto sięgnąć po przepis na ogórki małosolne- warzywa będą gotowe już po kilku dniach.

Zrób w lecie, zjedz w zimie. Przepis na ogórki kiszone

Do przygotowania ogórków potrzebujemy:
- naczynie: gliniany garnek lub duży słój
- 1 kilogram ogórków gruntowych
- 1 sztukę chrzanu
- 1 sztukę czosnku
- 4 sztuki świeżego kopru
- 1.5 łyżki soli
- 1.5 litra gorącej wody

Ogórki małosolne. Sposób przygotowania:
Ogórki należy dokładnie umyć i usunąć szypułki. Do naczynia włożyć połowę kopru, czosnku i chrzanu. Następnie ułożyć ciasno ogórki i dodać drugą połowę składników. W 1.5 litrze gorącej wody rozpuścić 1.5 łyżki soli. Przygotowaną solanką zalać warzywa i przykryć ścierką lub talerzykiem. Po 1-2 dniach ogórki małosolne będą gotowe do spożycia.

Uwaga: im więcej dni ogórki spędzą w naczyniu, tym bardziej będą ukiszone.

Smacznego!

ZOBACZ TEŻ:
Jak przygotować ogórki kiszone?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski