Zrób w lecie, zjedz w zimie. Przepis na ogórki kiszone
Do przygotowania ogórków potrzebujemy:
- naczynie: gliniany garnek lub duży słój
- 1 kilogram ogórków gruntowych
- 1 sztukę chrzanu
- 1 sztukę czosnku
- 4 sztuki świeżego kopru
- 1.5 łyżki soli
- 1.5 litra gorącej wody
Ogórki małosolne. Sposób przygotowania:
Ogórki należy dokładnie umyć i usunąć szypułki. Do naczynia włożyć połowę kopru, czosnku i chrzanu. Następnie ułożyć ciasno ogórki i dodać drugą połowę składników. W 1.5 litrze gorącej wody rozpuścić 1.5 łyżki soli. Przygotowaną solanką zalać warzywa i przykryć ścierką lub talerzykiem. Po 1-2 dniach ogórki małosolne będą gotowe do spożycia.
Uwaga: im więcej dni ogórki spędzą w naczyniu, tym bardziej będą ukiszone.
Smacznego!
ZOBACZ TEŻ:
Jak przygotować ogórki kiszone?
ZOBACZ TEŻ:
Plac Litewski wychyla się zza płotu (ZDJĘCIA, WIDEO)
Runmageddon: W poszukiwaniu najsprawniejszych lublinian (ZDJĘCIA, WIDEO)
Air Show w Mokrem pod Zamościem. Wyjątkowe święto Aeroklubu Ziemi Zamojskiej (ZDJĘCIA)
Moto Arena: Pogoda pokrzyżowała plany (ZDJĘCIA)
Pamiętasz, jak nazywają się te Pokemony? [QUIZ]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?