Ogórki małosolne. Przepis na pyszne przetwory (WIDEO)
Do przygotowania ogórków kiszonych potrzebujemy:
•słoiki
•3 kilogramy ogórków gruntowych
•3 sztuki korzeni chrzanu
•4 ząbki czosnku
•Koperek
•1 litr ciepłej wody
•¼ łyżki soli
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy szypułki. Na dno słoików układamy gałązki kopru, kawałki chrzanu i czosnku. Następnie wkładamy do słoików ogórki. Ważne, aby warzywa były włożone ściśle, tak aby pozostało jak najmniej pustych miejsc.
Gdy mamy ułożone ogórki, przygotowujemy zalewę. Sól rozpuszczamy w litrze ciepłej wody i zalewamy nią nasze kiszonki. Słoiki mocno zakręcamy , ustawiamy do góry dnem i odstawiamy w celu fermentacji. To jak mocno ogórki będą ukiszone zależy od tego, jak szybko je otworzymy.
Smacznego!
Plac Litewski wychyla się zza płotu (ZDJĘCIA, WIDEO)
Runmageddon: W poszukiwaniu najsprawniejszych lublinian (ZDJĘCIA, WIDEO)
Air Show w Mokrem pod Zamościem. Wyjątkowe święto Aeroklubu Ziemi Zamojskiej (ZDJĘCIA)
Moto Arena: Pogoda pokrzyżowała plany (ZDJĘCIA)
Pamiętasz, jak nazywają się te Pokemony? [QUIZ]
Jesteśmy też w serwisie INSTAGRAM. Obserwuj nas!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?