5 marca w Centrum Symulacji Medycznej Uniwersytetu Medycznego, przy ul. Chodźki 4 w Lublinie zorganizowano konferencję „Otyłość pandemią XXI wieku” adresowaną do młodzieży szkół podstawowych. Z okazji Światowego Dnia Otyłości zaplanowano wykłady oraz warsztaty, których celem jest uświadomienie jakie zagrożenie stanowi choroba otyłości oraz jak można jej zapobiegać.
- Przyjadą do nas dziś uczniowie z Lublina, Chełma oraz innych miejscowości dla których specjaliści przygotowali cykl warsztatów na temat odżywiania, profilaktyki oraz leczenia osób z otyłością - mówi prof. dr hab. n. med Kamil Torres, prorektor ds. Kształcenia i Dydaktyki.
Z kolei prof. dr hab. Beata Matyjaszek-Matuszek przywołuje wyniki badania ankietowego z 2021 roku w ramach kampanii „Porozmawiajmy szczerze o otyłości”. Wykazało ono, że tylko 13 proc. dorosłego społeczeństwa traktuje otyłość jako chorobę, a to znaczy, że ponad 80 proc. badanychh uważało tę chorobę tylko za defekt kosmetyczny.
- Chcemy mówić głośno i do wszystkich, czyli także do ludzi młodych, którzy zaczynają swe dorosłe życie, że otyłość jest chorobą przewlekłą i nie poddaje się remisji oraz ma skłonność do nawrotów – mówi prof. dr hab. Beata Matyjaszek-Matuszek.
Dr n. med. Monika Lenart-Lipińska, endokrynolog i diabetolog z Kliniki Endokrynologii i Chorób Metabolicznych Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego nr 4 w Lublinie przypomina, że każdy dodatni bilans energetyczny prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej. I zaznacza, że stanowi to powód 95 proc. przypadków otyłości, a tylko niewielki odsetek jest wynikiem otyłości wtórnej, np. polekowej.
- Żywienie w leczeniu choroby otyłościowej jest kluczowe. Nie ma diety cud. Uczymy naszych pacjentów, aby jedli o określonych porach posiłki dostosowane do swojego zapotrzebowania kalorycznego. Powinni mieć również deficyt kaloryczny, który pozwoli na redukcję tkanki tłuszczowej. Unikamy też węglowodanów prostych i żywności przetworzonej. Uczymy naszych pacjentów, aby połowę objętości talerza stanowiły warzywa. Kluczowym makroskładnikiem jest też białko, które pozwala budować masę mięśniową, a jego dobowa zawartość to 1,5 g na kg masy ciała. Natomiast 25 proc. objętości talerza to węglowodany złożone, które będą sycić nas stabilnie i powoli – czyli pełnoziarniste zboża, brązowy ryż i makarony – mówi dr Lenart-Lipińska.
Kiedy można mówić o otyłości?
- Otyłość rozpoznajemy na podstawie masy ciała. Jeżeli nasz wskaźnik masy ciała liczony jako masa ciała podzielona przez wzrost w metrach do kwadratu wynosi 30 i więcej, jesteśmy już w obszarze otyłości. Natomiast nadwaga jest pomiędzy 25 a 29,9 kg/m2 – tłumaczy diabetolog.
Otyłość jest przyczyną 200 innych schorzeń, a z powodów sercowo-naczyniowych zwiększa śmiertelność oraz jest częstą przyczyną chorób nowotworowych.
- Miss Województwa Lubelskiego. Zobacz zdjęcia kandydatek
- Konwent fantastyki FALKON powrócił na WSPA. Zobacz naszą fotorelację
- Tłumy na Wystawie i Targach Zoologicznych ZOOPARK w Lublinie. Zobacz zdjęcia
- Wyjątkowa galeria laureatów i gości 62. Plebiscytu Sportowego [GALERIA]
- Najsłodsze koty Czytelników Kuriera Lubelskiego. Zobacz zdjęcia
- Wieczór wyjątkowych emocji. Rozstrzygnęliśmy 62. Plebiscyt Sportowy. Zdjęcia z gali
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?